Over Plonia

Hardinxveld, februari 1912

Mijn naam is Plonia Loeve-Weppelman. Ik ben geboren op 11 september 1889, als jongste van zeven kinderen. Momenteel ben ik 23 jaar en pas getrouwd met Arie Loeve. Mijn ouders, Gerrit Cornelis  Weppelman en Plonia Dubbeldam, leven beiden nog. Mijn vader is smid in Hardinxveld-Giessendam. Men zegt dat hij de beste smid is in het dorp.

Corset
Ik hoor niet bij de rijken, maar ook niet bij de armen. Bij mijn trouwen nam ik een uitzet mee van acht beddeslopen, zes onderlakens, zes bovenlakens, twee moltons voor onder het onderlaken, vijf keukendoeken, twee tafellakens en acht handdoeken. Dan is er natuurlijk nog ons lijfgoed, waaronder onze doodshemden, flanellen hemden en borstrokken. Het kleine spul, zoals zakdoeken en pannenlappen, laat ik even buiten beschouwing.
Ik bezit één nette jurk, een werkjurk, drie rokken en drie blouses. Ook heb ik twee geruite schorten en een gebloemd schort. Er zijn vrouwen die tegenwoordig geen corset meer dragen. Nu, dat vind ik toch zoo onfatsoenlijk.

Mijn mooiste stel kleren vind ik mijn donkere blouse met zwarte rok. Over het halsboord loopt een strook wit kant. Middenvoor draag ik een broche met geslepen glas, die in combinatie met het kant doet denken aan een deftig collier. Van Arie heb ik twee kleine oorringen gekregen. Mijn vader vindt sieraden in het oor niet passend voor een christenvrouw, maar Arie denkt daar anders over.

Grootouders
Mijn opoe en opa van vaders kant zijn Izaak Weppelman en Maatje Veldhuizen. Mijn opoe en opa van moeders kant zijn Pieter Dubbeldam en Neeltje van der Plas. Vijf van mijn broers en zussen zijn naar deze vier mensen vernoemd: Pieter, Martinus, Maartje, Izaak en Neeltje. Zelf heet ik naar mijn moeder, dat is duidelijk.

Ik ben getrouwd op 23 februari 1912, met Arie Loeve. Mijn man is hoepmaker. Hij maakt hoepels van wilgentenen. De hoepels worden gebruikt om de duigen van een ton bijeen te houden.


9 opmerkingen:

 1. Wat grappig!Dit is ook mijn overgroot oma en ik heet ook Plonia...weer naar mijn oma..ik hoorde dit van mijn moeder Els van der Vlies..Wat een leuke site. Zijn de geschreven stukken fantasie of berust het op waarheid...als dat zo is kom ik weer heel wat te weten over mijn voorgeslacht.

  Groetjes Pauline van der Pol-van der Vlies

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dag Pauline,

  Leuk om jou via het blog over onze overgrootmoeder te 'ontmoeten'! De informatie is gebaseerd op feiten. Maar als schrijfster neem ik de vrijheid de verhalen in te kleuren en aan te vullen. Daarbij baseer ik me op informatie over het leven in 1912.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik ben helemaal verslaafd aan de briefwisseling met Plonia en ben erg benieuwd hoeveel volgers er zijn. En hoe zal Plonia reageren op het nieuws dat over een week de Titanic zal vergaan.....

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een ontzettend leuke blog om te lezen. Het leest eigenlijk als een roman, maar dan leuker... ik zit hier nu al een tijd te genieten en vind het jammer dat ik aan het 'einde' ben gekomen. Hopelijk ga je nog een hele tijd door met schrijven. Het is verslavend!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dit is heel leuk om te lezen, mijn moeder is in Hardinxveld geboren in 1914, Ga je blog zeker volgen....


  Henny

  BeantwoordenVerwijderen
 6. leeft u nog?
  want u bent geboren in 1889.
  dat is echt lang geleden.
  soms heb ik spijt dat ik in de toekomst ben geboren.
  ik moet eigelijk wel blij zijn.
  maar soms heb ik het gevoel dat de mensen van vroeger dit niet hadden.
  en dan krijg ik spijt.
  soms heb ik het gevoel dat ik in 1912 leef.
  vooral met de film titanic moet ik altijd huilen en dan denk ik altijd , hoe zou het zijn als ik in 1912 leef

  BeantwoordenVerwijderen
 7. treffend om werkend op een plaats waar de mensen soms inderdaad geen geld hebben om zich fatsoenlijk te kleden deze blog tegen te komen. Was op zoek naar wat afbeeldingen van een hoepmakersschuur voor bouwinspiratie. 't brengt me allemaal wel heel dicht bij huis. Bedankt voor jullie werk, ik kom zeker nog eens om wat meer te lezen.
  AHDB

  BeantwoordenVerwijderen
 8. ik vind het erg leuk om deze blog te lezen. mijn oma heette maartje (!) en is geboren op 18 mei 1889, ik geloof dat ze in 1978 overleden is. ik zou mijn moeder moeten vragen wanneer haar ouders getrouwd zijn. mijn oudste oom was van 1916; hij is 2 jaar geleden overleden. mijn jongste oom (1921) en mijn moeder (1924) leven nog...

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Leuke site zeg! Dank ook aan Plonia via de tijdmachine voor de tips over stijfsel. Zo kwam ik hier.

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...