Maandag 15 april
Een korset zoals Plonia dat droeg. |
De expositie komt eraan
Het is zover: woensdag gaat Plonia's kleding de wijde wereld in. De reis begint bij museum De Koperen Knop in Hardinxveld-Giessendam. Daar is alle kleding na woensdag te zien, tot eind juni. Inmiddels hebben zich ook andere musea gemeld die de kleding willen tonen, dus de tournee wordt vervolgd.
Plonia's huis
In het Rabobankgebouw in Hardinxveld-Giessendam komt op de leestafel een foto van Plonia's huis te staan. Haar woning stond namelijk op de plek van de huidige Rabobank.In De Koperen Knop zijn de volgende reconstructies van Plonia's kleding te zien:
- de zondagse rok en blouse
- het wijde ondergoed
- de vier onderrokken
- het korset
- de gebreide borstrok
- de omslagdoek die mijn moeder breide aan de hand van een patroon uit de negentiende eeuw, uit het blad Gracieuse
Het adres van museum De Koperen Knop is: Binnendams 6. Het is geopend van dinsdag tot en met vrijdag van 13.00 tot 17.00 uur en op zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur. Het museum is gevestigd in een prachtige zeventiende eeuwse boerderij die Plonia ook gekend heeft. Haar schoonvader woonde er schuin tegenover.
Hoepelmakerij
In het voorhuis van de boerderij is een deftige boerenwoning ingericht. In de stal zijn wisselende exposities te zien. Verder heeft De Koperen Knop een museumtuin, een smederij en een hoepelmakerij. In de smederij is nog te zien hoe Plonia's vader zijn ambacht uitoefende. In de hoepelmakerij waan ik mijzelf altijd een bezoeker van het bedrijf van mijn overgrootvader, Plonia's man Arie Loeve. Het is alsof Plonia er elk moment kan binnenstappen, met een kannetje koffie voor Arie.
In de koffiekamer en op de terrassen van het museum kunnen bezoekers wat eten en drinken.
Voor meer informatie over De Koperen Knop: http://www.koperenknop.nl/
Donderdag 7 maart
Steeds dichter bij Plonia
Na een jaar van lezen, speuren, nadenken, interviewen en naaien heb ik mijn overgrootmoeder al behoorlijk goed leren kennen. Onze karakters verschillen, zoveel is duidelijk. Maar wat is de invloed van onze omgeving en wat is van onszelf? En welke personen, opvattingen en gebeurtenissen hebben Plonia gemaakt tot wie zij was? Het afgelopen jaar heeft me dicht bij mij overgrootmoeder gebracht, maar er valt nog veel te onderzoeken!
Dinsdag 5 februari
Kleding uit 1912 keert terug
De bovenkleding is af! Na het vooroorlogse ondergoed en de vier onderrokken heeft Marlise nu ook de blouse en rok voltooid. Er gingen vele maanden aan vooraf, maanden van onderzoek naar kleding van rond 1900, van knippen, stikken, naaien en priegelen, van speuren naar de juiste stoffen en het goede kant, van uitproberen en soms weer opnieuw beginnen. Plonia zou tevreden zijn.
Exposities
Nu moet alleen aan het korset nog de laatste hand gelegd worden. Een aantal musea gaat de kleding tentoonstellen, mogelijk met spulletjes die van Plonia zijn geweest en nog in de familie rondzwerven. We willen een paneel maken met foto's uit Plonia's leven, en informatieve tekst. We gaan jullie, trouwe en nieuwe bezoekers van dit blog, natuurlijk op de hoogte brengen van alle data en locaties van de exposities. En natuurlijk ga ik nog een keer poseren, precies zoals Plonia. Wordt vervolgd...
Vrijdag 11 januari
Alsof Plonia's kledingkast opengaat
Een zwartwitfoto komt tot leven nu het werk aan de blouse vordert.
Vandaag heb ik alle kleding gepast, inclusief de onderrokken. Je omkleden is als een reis in een tijdmachine. Een gewone vrijdagochtend verandert in een zondagochtend uit 1913.
Hoe voelde Plonia zich als ze de brede boorden van de mouwen dichtknoopte en zag hoe de licht glanzende stof blousend over haar polsen viel? En streek ze met haar vingers over het kant dat het passtuk langs de hals siert?
Twee dames van de textielwerkgroep van museum De Koperen Knop in Hardinxveld-Giessendam hebben Marijke Bongers en mij advies gegeven. Voor Marlise, die verhinderd was, hebben we foto's en een verslag gemaakt. Het is duidelijk dat dit kledingproject uit de hand gaat lopen... Wat een voorraad kleding had Plonia aan het lijf.
Vrouwen in 1912 droegen minimaal vier onderrokken en zeer royaal bemeten ondergoed. Over dat ondergoed ging ook nog eens een corset - en in de winter een borstrok. Dicky hield haar handen een klein stukje van elkaar en zei: 'Als je die wijffies uit ging pellen, schoot er zoiets over.'
Dinsdag 10 april: goede naaister meldt zich
Een andere achterkleindochter van Plonia, Marlise Bijkerk, heeft zich aangemeld voor het kledingproject 'Ponia op d'r sondags'. Ze is een heel goede en ervaren naaister en is enthousiast over het project. Extra leuk is natuurlijk dat ze ook een nazate van Plonia is.
Vrijdag 6 april: naaisters gezocht!
Vrijdag 6 april: naaisters gezocht!
Vandaag, op vrijdag 6 april, gaat het kledingproject 'Plonia op d'r sondags' van start. Eén van de dingen die ik, Plonia's achterkleindochter Anne Marie Hoekstra, de komende maanden ga doen is proberen twee kledingstukken van Plonia terug te laten keren in het Hardinxveld van 2012: een zondagse blouse en rok.
Vandaag heb ik overleg met de Hardinxveldse kunstenares Marijke Bongers. Vroeger maakte zij bruidsjurken. Momenteel runt zij 'Sweet and Simple Stuff' waar ze onder andere ecologische garens en biologische stoffen verkoopt. (Meer info: http://sweetandsimplestuff.nl)
De eerste stap op weg naar Plonia's kleding is vandaag gezet: Marijke heeft mijn maten opgenomen en gaat de patronen tekenen. Ook heb ik een eerste sponsor gevonden: De Schapekop in Nieuwpoort. Eigenares Carina is bereid knopen en kant te schenken. Nu moet ik op zoek naar naaisters die Marijke willen helpen bij deze omvangrijke klus.
Binnenkort gaan Marijke en ik informatie inwinnen bij de Textielwerkgroep van museum De Koperen Knop in Hardinxveld-Giessendam. Deze groep heeft veel kennis op het gebied van historische kleding.
Ik ben echt blij dat je bij me langs kwam! Het zorgt voor nieuw enthousiasme en inspiratie voor leuke nieuwe patronen voor meisjes bloesjes en rokjes. En de borstrok zal vast tot een lief meisjes truitje leiden. Dat ik zelf in de Peulenstraat woon waar Plonia geboren en getogen is en ook later na haar huwelijk woonde maakt het nog meer bijzonder. Ik ben zo benieuwd wat we gaan vinden over de rokken en onderrokken! Door het 3 maanden durende rokfestival is alles direct te bekijken, het hele dorp hangt vol met rokken en onderokken. Leuk dat het hier ook bij aansluit!
BeantwoordenVerwijderenVandaag was mijn moeder van 80 bij me. Op de computer heb ik meer over dit project laten zien. Ze vond het een erg leuk idee en ik heb haar hele stukken voorgelezen. Ze vertelde dat ze vaak over Ploon Loeve gehoord had. Haar grootmoeder (mijn overgrootmoeder) en haar man waren goede vrienden van Plonia en haar man. Beide mannen waren hoepmaker, mijn overgrootvader geen eigen baas. Het zou goed kunnen dat mijn overgrootvader samen met de jouwe in de schuur van jouw overgrootvader hebben gewerkt. Ze dacht dat er misschien zelfs nog wel een foto te vinden was. We gaan op zoek. Mijn overgrootmoeder is dezelfde vrouw die in het boekje over de kleding van de Alblasserwaard een kleedje haakt. Dat is weer inspiratie voor mijn werk voor de buitenrok expositie in de Kopern Knop geweest! Mischien weet mijn moeders tante van in de 90 nog wat te vertellen. O, ja, daarnaast zijn we ook nog familie van elkaar, het zit in de familie van Houwelingen. Volgens mijn moeder allemaal creatief en kunstzinnig. Als ik het goed begrepen heb was de vader van mijn vader een neef van de vader van jouw moeder.
BeantwoordenVerwijderenWát een geweldig project! Chapeau! Hartelijke groet, Marian
BeantwoordenVerwijderen