Contact

plonialoeve@gmail.com

8 opmerkingen:

 1. Wat heb je een mooie foto geplaatst bij het kledingproject! Het valt me elke keer weer op dat je op je overgrootmoeder lijkt!
  Lees je blogjes nog steed met plezier.
  Groetjes!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Anne Marie, Naar aanleiding van het artikel over Vincent van Gogh in Visie ontdekte ik je site over Plonia. Geweldig! ik heb hem gelijk in 'Favorieten' gezet. Ontzettend leuk! Prachtig is het verslag over de kleding, heel leuk het uitproberen van de recepten en grappig en wetenswaardig je correspondentie met Plonia! Hoe kom je op het idee...
  Heel erg leuk! Hartelijke groet, Janny den Besten

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hallo,
  Om speculaasdeeg goed uit de vorm te laten komen, is het geheim: koud deeg! Dus het deeg een dag van te voren maken en in de koelkast bewaren. Succes met de volgende poging.
  Marga Spil
  Bakkerijmuseum de Oude Bakkerij, Medemblik

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dag Marga,
  Hartelijk dank voor je tip voor speculaas bakken! Als ik in het najaar weer zin krijg in speculaas, ga ik het opnieuw proberen. Met koud deeg dus. Leuk dat je de moeite nam om te reageren.
  vriendelijke groet,
  Anne Marie

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hallo Anne Marie,
  Wat een leuk blog 'De Smaak van Vroeger'!
  Naar aanleiding van je recept voor spritsen uit Aaltje de zuinige keukenmeid: kennelijk waren de oude spritsen toch meer een soort pannenkoekjes dan onze huidige spritsen. Zie twee 18de-eeuwse recepten uit Friesland, uit het archief van H.W. van Aylva en uit het kookboek van de Friese Keukenmeid 1772. Het derde recept lijkt veel op dat van Aaltje de zuinige keukenmeid, alleen wordt hier het beslag of deeg gefrituurd in kokende reuzel.

  Uit archief H.W. van Aylva, 18de eeuw:
  "Om sprits te maaken:
  Neemt 12 L[oo]t waater en 12 loot Booter Laat dit te saamen kooken, strooyt er dan 12 Loot weten meel in en wrijft het heel klein dat er geen klonters in koomen doet het dan over in een andere pot en roert er ses eyers een voor een in so lang kout is en dan gebakken in reuzel of booter is zeer goed."
  (1 Loot = 1/32 pond = 14.4 gram. 12 Loot = 12 x 14.4 gram = 180 gram)

  Uit de Friese Keukenmeid, 1772:
  "SPRITS; neemt hier toe twee pond tarwen-meel, agtien welgeklopte eijeren, en een half pond gesmolten boter; roert dit met zo veel warm water dat het een beslag word als dikke brij, doet het dan in een schotel op een niet al te sterk koolen-vuur, roert het gestadig, en bijna stijf geworden zijnde, zo doet het met een mes in de sprits-vorm en spuit het in kookende boter of reuzel.

  Op een andere wijze.

  Neemt een halve kan zoete melk, laat ze kooken met een goed stuk caneel en wrijft er een halve nootemuscaat in, neemt er dan de caneel weder uit, en strooit er al kookende en roerende weiten-meel in dat heel dik worde, laat het onder de roering nog een weinig op het vuur staan, zet het dan af en doet het in een mortier met twee eijeren, stoot het helder door elkanderen dat het effen word; doet er dan nog drie dooijers van eijeren in en stampt het weder door elkanderen, als vooren, stampt er dan weder twee eijeren en vervolgens zo veele dooijers onder dat het zijne bekwaame dunnigheid heeft; zet dan een goed gedeelte boter of uitgesmolten varkens-reuzel op ‘t vuur; maar als gij boter neemt, moet die eerst afgeschuimt en klaar afgegooten worden; als dan de boter of reuzel kookt, spuit daar van het deeg in en neemt de sprits telkens er uit, als ze goed van koleur is."

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hallo,
  Ik zou graag weten welke wol je hebt gebruikt voor het breien van de borstrok.

  Alvast bedankt,
  Theo

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dear Anne Marie,
  I just wanted to tell you how much I admire this blog & am so glad that you are back to posting. The translation is not always good, but I enjoy it anyways.
  I am in the USA and it's difficult to know what is said of us over there since what our government tells us and what is actually said/done are often two different things. However, we are in difficult time here as well. That is for the common people at least. There are many who are turning back to "the old ways" in order to make do.
  Will be looking forward to future posts.
  Thank you,
  JoeyLea
  http://thelocustblossom.blogspot.com/

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Beste Plonia,
  In mei hoop ik van uit onze kerkelijke gemeente met een dagopvang te beginnen voor mensen met een lichte vorm van dementie. Koffie met warme opgeklopte melk wordt dé trekker voor 'de pruttelende koffiepot' zoals wij de dagopvang gaan noemen.
  Zou ik, voor onze folder, de foto van uw site met de koffiepot op het petroleumstel en rood/wit geblokt kleed mogen gebruiken?

  Graag tot horens!

  Met vriendelijke groet,

  Mary van Mourik
  Telefoon:
  0180-315829/06-51967031

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...