Noodbrood in mijn oven

Tarwemeel met gekookte aardappel... dat wordt bijzonder brood.
Ottoland, 1 november 2014

Ha Plonia,

Ik zal je iets geks vertellen: momenteel staat er bij mij in huis een noodbrood te rijzen. In een krantenarchief vond ik een oud recept uit 1914, inderdaad zoals jij ook schreef met gekookte aardappel erdoor.

Aardappels

Het recept was beknopt, er stond zelfs niet bij hoeveel water erdoor moet. En ook niet of je eerst moet kneden en daarna gekookte aardappel moet toevoegen of al meteen. Ik heb gekozen voor het laatste, want het leek me vreemd om door het deeg nog een keer aardappel te moeten kneden. Voor het geval bij jou meel moeilijker verkrijgbaar wordt, geef ik je mijn recept:

* 600 gram tarwemeel (ik had iets te weinig en vulde het aan met speltmeel)
* 300 gram gekookte, geprakte aardappels
* 12,5 gram zout
* 10 gram gedroogde gist (of ongeveer 20 gram verse gist)
* een eetlepel witte siroop voor de glucose (ik nam agavesiroop, dat had ik nog staan)
* 300 ml lauw water

Syrische vluchtelingen

Jouw laatste bericht roept vragen op. Waarom gaat Marie nog niet terug, als andere vluchtelingen wel terugkeren? En is het voor de mensen die al terugkeren wel veilig genoeg?
Bij ons komen grote aantallen Syrische vluchtelingen het land in. Ik vroeg me af of ik bereid zou zijn mensen uit Syrië in huis te nemen, als de opvangcentra vol raken. Eerlijk gezegd ben ik er nog niet zo zeker van of ik dat zou doen. Dag en nacht vreemden in je huis die ook nog eens een heel andere culturele achtergrond hebben, dat lijkt me echt zwaar. Echt, ik heb bewondering voor jou en Arie!

Hartelijke groet,
Anne Marie

3 opmerkingen:

  1. Het lijkt me wel iets voor bij een stevige pan erwtensoep..

    Groetjes,Corina

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Goede tip Corina: serveren bij erwtensoep. Stevige winterkost.

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...