Een stout kind achter de strijkplank

Pepernoten, heerlijk vind ik ze, met de smaak
van anijs en koekkruiden.
Hardinxveld, 26 november 1914

Beste Anne Marie,

Misschien komt het door de feestelijke etalages bij de kruideniers en de bakkers, met pakjes en lekkernijen,
of door kleine Gerrit die dagelijks opgewonden praat over het naderende Sinterklaasfeest,
of door de herinnering aan mijn kindertijd, nu de maan in de avond weer zo helder en geheimzinnig schijnt achter donkere wilgenbomen...
het lijkt in ieder geval wel of ik deze dagen een beetje dronken ben van alle gezelligheid en blije kinderstemmen.

Stout kind

Waarom ik dit schrijf? Vandaag heb ik zomaar pardoes een zak pepernoten gekocht bij de bakker. En tijdens het strijken had ik een handvol in mijn schortzak waar ik steeds van snoepte. Ik voelde me net een stout kind. Maar lekker was het!

Arie heb ik nog niets over mijn uitspatting verteld. Hij zal het mogelijk verkwisting vinden, zomaar pepernoten kopen en ervan snoepen. Vanavond zal ik hem er ook van geven en zeggen dat ik zo blij ben dat hij thuis is en niet als militair van huis moet zijn. Want vele gezinnen moeten mannen en zonen missen, ook als het straks Sinterklaas, Kerst en Oudjaar is.

Pruimtabak


Neen, borstplaat ga ik niet meer maken. Dit jaar wil ik zelf pepernoten bakken, of taai taai. En ik heb een mutsje voor Annigje gebreid, sokken voor Arie en een sjaal voor kleine Gerrit. Voor moeder wil ik een zakdoek borduren. Mogelijk koop ik voor vader wat pruimtabak. Dat alles voor pakjesavond, dat spreekt. Je vroeg ook of de mannen al begonnen zijn met het knotten van de wilgen in de grienden. Jazeker, maar nog niet op grote schaal. Het is beter om te wachten tot het blad van de takken is, anders bezorg je jezelf extra werk.

Nu ga ik wat extra kolen op het vuur doen en de avondboterhammen snijden. Arie komt straks binnen en dan wil hij graag eten, voordat hij nog een aantal uren naar de hoepelmakerij terug gaat.

Ik wens je veel inspiratie bij het schrijven van gedichten. De voorpret is net zo leuk als de avond zelf, vind je ook niet?

Je liefhebbende Plonia

3 opmerkingen:

 1. I have just found your beautiful blog & am enjoying reading a few old post, beautiful photo's.
  Just added you to my side bar so I can see your new posts.
  Fondly Michelle

  BeantwoordenVerwijderen
 2. I miss your blog. I hope you haven't quit it. It has been one of my favorites since I found it. I do hope you continue.
  Best wishes,

  BeantwoordenVerwijderen
 3. en nog steeds hoop ik dat er ooit weer eens een stukje verschijnt

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...