We hebben Belgische vluchtelingen in huis!

Hardinxveld, 8 oktober 1914 
Voor de vluchtelingen heb ik nieuwe beddentijken
gevuld met vers stro.


Beste Anne Marie,

Arie en ik bieden sinds gisteren onderdak aan twee Belgische vluchtelingen: een moeder met haar zoon. Het is zeer ernstig wat er in ons zuidelijke buurland gebeurd is, vertellen zij ons. Soldaten hebben in Dinant honderden Belgen gedood, onder wie veel vrouwen en kinderen. In Tamines werden meer dan driehonderd mensen bijeen gedreven op een dorpsplein en neergeschoten. Zij die zo ongelukkig waren dat een kogel hen niet meteen doodde, werden met een bajonet doorstoken.

Vluchtelingen

Steeds meer Belgische vluchtelingen trekken onze grens over. Ze worden verspreid over het hele land ondergebracht in tenten- en barakkenkampen, loodsen en fabriekshallen. In Hardinxveld bouwt men barakken langs de Rivierdijk, tegenover scheepswerf ‘De Hoop’. Maar zo lang deze niet gereed zijn, moeten ook burgers de vluchtelingen herbergen. Ik heb twee slaapplaatsen in gereedheid gebracht. Daarvoor heb ik twee nog ongebruikte beddentijken uit mijn linnenkast gehaald, die ik in de jaren voor mijn trouwen met veel liefde heb genaaid. Ik heb ze met stro gevuld. Met een oud gordijn dat moeder nog voor me had heb ik op zolder een knusse hoek gecreëerd.

Het is drukker in onze kleine dijkwoning, maar het stemt mij toch ook dankbaar dat ik barmhartigheid mag betonen aan mensen in nood.

Sterk zijn

Je hebt gelijk, we mogen niet bij de pakken neerzitten omdat sommige mensen liever vechten dan praten. Meer dan ooit moeten we juist sterk zijn en het goede doen. Ook voor Arie en de kleine Annigje moet ik flink zijn. Meestal lukt dat.

Mobilisatie

Met tegenzin sla ik tegenwoordig de kranten open. Daarin staan steeds de namen van mannen die zich bij het leger moeten laten inlijven, aangezien hun lichting aan de beurt is voor mobilisatie. Soms herken ik namen. Dan zie ik de gezichten van hun vrouwen voor me, die komende winter alleen zullen zijn, of van moeders die zonen zullen missen.

Je liefhebbende Plonia

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...