Voorlopig afscheid

De veldfles van Arie, met boterhammen voor een hongerige werker.
Hardinxveld, 12 oktober 1913

Beste Anne Marie,

Het zal wennen zijn: niet meer elke week een schrijven van mijn achterkleindochter. Maar ik begrijp dat je het druk hebt, je hebt immers niet alleen je huishouden en gezin, zoals ik, maar ook nog een betrekking.

Het was me een genoegen met je te corresponderen. Mocht er in mijn leven of dorp iets bijzonders voorvallen, dan mag je een schrijven van mij tegemoet zien.

Fijn dat je nu over een eigen stukje moestuin beschikt. Arie en ik hebben dagelijks profijt van de onze. Vanmorgen heb ik nog een appel voor Arie uit onze boomgaard gehaald. Hij is vandaag bij een boer aan het werk. Ik heb zijn veldfles gevuld met koude thee en een flinke stapel boterhammen voor hem klaargemaakt.

Generaties

Het schrijven met jou heeft me ervan bewust gemaakt dat ik met mijn zorg voor Annigje ook investeer in mijn verdere nageslacht. Als zij goed opgroeit, kan ze later een goede moeder zijn voor jouw moeder. Goede daden werken door tot in latere generaties.

Een liefdevolle groet uit Hardinxveld,
Plonia.

9 opmerkingen:

 1. ... ik heb genoten van jullie briefwisseling! Aan het woord 'voorlopig' lees ik af dat er wel een vervolg zal zijn? groetjes!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Erna,
  Bedankt voor je meeleven. En Plonia en ik zullen elkaar zo nu en dan vast nog wat willen vertellen... Verder is het zoals met elk creatief proces: het vervolg moet groeien. Soms ontstaan er nieuwe loten, soms sterft iets af en komt er iets anders voor in de plaats.
  Het was leuk om je via onze blogs te leren kennen. Ik keer vast af en toe terug op je blog!
  Anne Marie

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ook hier sprake van een lichte weemoed, Plonia. Mag ik je heel hartelijk danken voor je wijze woorden? Ik heb er veel van geleerd. Het ga je goed.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hopelijk wordt de briefwisseling t.z.t. weer hervat - ik vond het ook altijd leuk om even te lezen!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ook ik heb ongelofelijk genoten van de briefwisseling! Ik was eigenlijk wel benieuwd wat Plonia te zeggen had over de Eerste Wereldoorlog die volgend jaar uitbreekt..... Of ze er veel van gemerkt heeft. Die laatste opmerking over de goede zorgen die doorwerken in de latere generaties (het derde geslacht) is een prachtige uitsmijter. Ik hoop dat Plonia nog af en toe wat schrijft,,, Bedankt voor alle moeite allebei en ik wil het graag weten als het boek uitkomt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dag Janneke,
   De Eerste Wereldoorlog komt zeker aan de orde in het levensverhaal van Plonia en ze heeft veel van de oorlog gemerkt. Ik breng je op de hoogte als er een boek is en bedankt voor je meeleven met Plonia!
   Anne Marie

   Verwijderen
 6. Fijn vond ik het om mee te lezen, een leuke manier van geschiedenis mee belevenen

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik heb je blog pas vandaag ontdekt, was op zoek naar een patroon voor een borstrok:)
  Wat jammer dat je blog gestopt is, maar ik heb voorlopig toch wel genoeg leesvoer geloof ik, wat een idee zeg om te corresponderen met je betovergrootmoeder!

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...