Strijd over een zondagsschoolvertelling

Appeloogst uit mijn boomgaard.
Hardinxveld, 20 september

Beste Anne Marie,

Je mag mijn schortjes gerust gebruiken hoor. Ze zullen je vast goed staan. Ik kocht ze bij magazijn De Hoop in de Kelenstraat in Gorcum, voor een gulden per stuk.

Appelen

Bij jullie moet het inmiddels ook herfstig zijn. Ik houd wel van dit jaargetijde. De appelen in mijn boomgaard zijn prachtig rood gekleurd. Ik heb er al een aantal geschild en naar de bakker gebracht, zodat hij ze voor mij kan drogen op zijn oven.

De vroeger invallende schemering heeft ook zo zijn bekoringen. In het licht van de olielamp lezen Arie en ik 's avonds nog wat. En we bespreken de laatste ontwikkelingen in dorp en kerk.

Voor een priksie

Over de kerk gesproken: er is enige onrust. Dominee Dekker heeft een onverkwikkelijk meningsverschil met de heer Verheul, die tot taak heeft de vertellingen op de zondagsschool te doen. Volgens de dominee, die geregeld komt luisteren, spreekt Verheul te 'Giessendams'. In de vertelling over Jozef heeft hij gezegd dat zijn broers hem 'voor een priksie' verkochten. Dat vindt de dominee niet eerbiedig genoeg. Nu dreigt Verheul zijn taak neer te leggen.

Zo, nu ga ik nog wat bonen schoonmaken voor het middagmaal van morgen. En Annigje moet ook nog naar bed gebracht.

Je liefhebbende Plonia

1 opmerking:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...