Jouw levensverhaal. En appeltjesbrood.

Appeltjesbrood met roomboter: een oud recept, maar
nieuw voor mij.
Ottoland, 27 september 2013

Ha Plonia,

Het is hoog tijd om je te vertellen over mijn vorderingen met jouw levensverhaal. Maar eerst iets anders: bakker Van der Grijn in ons dorp verkoopt sinds kort appeltjesbrood. Hij noemt het 'Teunies Appeltjesbrood' en bakt het naar een recept van een heel oude bakker uit Giessenburg, Gert Jan Bos. Deze bakker nadert de honderd werd me verteld. Dat betekent dat jij binnenkort zijn geboorte gaat meemaken.

Bakker Bos

Dikke kans dat de Giessenburgse bakker het recept voor appeltjesbrood van zijn vader kreeg. Dus als je bakker Bos senior een keer tegenkomt, bedank hem dan namens mij.
Bakt jullie bakker in Hardinxveld ook dergelijk brood?

Ik had het nooit op, brood met appel. En had niet verwacht dat het zo lekker zou zijn. Goede kans dat er in mijn oven binnenkort een geurig brood rijst met stukjes appel, rozijnen, suiker en kaneel. Vanmiddag, na een dag op de redactie, heb ik van Teunies brood een snee met veel roomboter voor mezelf klaargemaakt.

Niet alleen nostalgie

Vorige week was ik vrij, om aan jouw levensverhaal te werken. De afgelopen maanden was het schrijven af en toe een kwelling; het lukte me maar niet om de goede vorm te vinden. Tot een paar weken geleden. Inmiddels had ik ook acht van jouw kleinkinderen geïnterviewd. En een aantal andere personen. En stapels boeken gelezen over het leven in jouw dorp en tijd.

Na vele maanden onderzoek, tobben over de goede vorm, schrijven en schrappen, vloeiden de verhalen vorige week via het toetsenbord mijn beeldscherm op. Ik zag de appelboom achter jouw huis voor me, rook de stoofperen op jouw petroleumstel, zag je kleinkinderen rondrennen op klompen... En nee, het is niet alleen zoete nostalgie. Ook jouw leven kent hoogte- en dieptepunten.

Scherpe kantjes

Het wonderlijke is: dankzij de verhalen van jouw kleinkinderen lijkt het alsof ik jou beter heb leren kennen dan mijn eigen oma. Ik ken de scherpe kantjes van je karakter, je zorgen en angsten, weet wie je aardig vindt en wie niet, hoe je met een hand je kin ondersteunt als je naar bezoekers luistert... na maanden interviewen en schrijven is het me vertrouwd geworden.

Over een aantal weken gaat het verhaal naar de redacteur van een uitgever die belangstelling toonde. Ik hoop dat het klikt tussen die redacteur en jou, op papier dan.

Groet!
Anne Marie

4 opmerkingen:

 1. Dag Anne Marie, ik ben best benieuwd naar het recept van het appeltjesbrood. Toch een kleine kanttekening. Bakker Gert Jan Bos is nog niet zo heel oud hoor, ik denk dat hij een vitale 70-er is. En voor zo ver ik het weet heet zijn vrouw Teuni, dus misschien was zij wel de inspiratie bron voor het recept. Hij bakte ook altijd heerlijke appelbollen.

  JBR

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor de aanvulling betreffende bakker Bos. Ik ben ook benieuwd naar het recept, maar ik vermoed dat Bos en Van der Grijn dat niet bekend zullen maken. Op internet zijn wel recepten te vinden voor appelbrood overigens. Daarin gaat het soms over appelpoeder; geen idee wat dat is.
   Die appelbollen van bakker Bos had ik ook wel eens willen proeven!
   vriendelijke groet, Anne Marie

   Verwijderen
 2. Gert-Jan Bos is aflopen weekend, zaterdag 7 feb. 2015 overleden op 70-jarige leeftijd. Teunie is zijn vrouw. Het recept zal dus niet meer te achterhalen zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik kreeg ineens een ingeving: Het erecept is misschien nog te achterhalen bij de bakkersknecht Arie Klop die in Boven-Hardinxveld woont. Ook hij is de jongste niet meer. Bakker Overduin, die met Gert-Jan Bos samenwerkte is vorig jaar ook overleden. Het kan zijn dat Teunie zelf het recept nog heeft, maar dat kan ik niet garanderen.

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...