Vijf ideeën voor een mooie pruimentijd

Ottoland, 20 augustus 2013
Mijn pruimencake, zonder de make-up van E-nummers.

Hoi Plonia,

In ons dorp woont en werkt een appelboer die voorafgaand aan de appeloogst pruimen verkoopt. Bij hem kocht ik een flinke zak van dit fruit, en moest denken aan jou en je boomgaard. In gedachten zag ik je met een mand onder de trossen blauwpaarse vruchten door lopen, je rokken achter de band van je schort geslagen, om te zorgen dat ze niet nat worden van het bedauwde gras.

Pruimencake

De pruimen waren zoet en sappig, zónder de make-up van E-nummers. Ze inspireerden me tot het bakken van een pruimencake, heel eenvoudig met bloem, boter, bakpoeder, ei en suiker. Jij zou hem ook gebakken kunnen hebben, als je het kolenfornuis in de zomer niet zou hebben uitgelaten.

Appeloogst

Over een week of twee begint bij dezelfde Ottolandse boer de appeloogst. Hij heeft dan een appelsoort die je bij die grote kruideniers van ons niet ziet: mantet. Het lekkerste ras dat ik ken. De appel is maar enkele weken verkrijgbaar, dus het is een oogst die ik in mijn agenda zet.

Ik hou van producten die maar een klein deel van het jaar verkrijgbaar zijn. Ze zorgen voor afwisseling, accentueren de seizoenen. Daarom koop ik geen pepernoten in augustus, ondanks dat winkels ze in die zomermaand al rustig aanbieden, hijgend naar meer winst.

Eerbetoon aan het seizoen

Jij leeft nog veel meer in de seizoenen dan ik. En je haalt eruit wat erin zit. Jullie moeten wel, om te overleven. Oogsten is verwerken, delen en conserveren; niets gaat verloren. Net als jij wil ik van deze pruimentijd iets moois maken, als eerbetoon aan het seizoen. Ook om ervoor te zorgen dat de zomer niet voorbij vliegt terwijl ik achter de computer uren maak.

1. Ik ga genieten van mijn pruimencake.
2. Volgende week wil ik pruimecompôte maken en in een paar potten doen, zodat we in de winter kunnen nagenieten.
3. Mijn ouders ga ik een zak Ottolandse pruimen cadeau doen, zoals jij jouw familie laat meegenieten van jouw oogst.
4. Met mijn camera leg ik pruimen vast, in de boomgaard, in een schaal, bij de boer en in mijn keuken. Stillevens uit augustus.
5. En nu ga ik even onder mijn appelboom zitten en doen alsof het een pruimenboom is. Onthaasten noemen wij dat.

Appelboer

Maar eerst nog iets over de appelboer die nu pruimen aanbiedt: hij verkoopt zijn fruit rechtstreeks vanuit zijn boomgaard. Alleen al voor de geur in zijn voorraadschuur ga ik erheen. Midden tussen alle kisten met appels (nu pruimen) staat een weegschaal. Een scholier weegt af wat je hebben wilt: handperen, moesappels of handappels, voor ouderwetse prijzen.
Je moet weten: winkeliers proberen bij ons niet alleen een product, maar ook beleving te verkopen. Het mooie is dat deze sobere appelboer die winkeliers in al zijn eenvoud overtreft.

De kisten pruimen van appelboer Dick van Tienhoven in Ottoland.

De voorraadschuur/verkoopruimte van de Ottolandse appelboer, met op de achtergrond de boomgaarden.
Groet!
Anne Marie

10 opmerkingen:

 1. idyllisch! En wat ziet dat er heerlijk uit allemaal!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. klinkt goed die voornemens!
  ik woon in de buurt en ben wel heel nieuwsgierig naar het adres van arie van tienhoven, maar ik kan het niet vinden op internet. wil je het delen?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dag Pieke,
  Boer Van Tienhoven woont in de eerste boerderij van Ottoland aan je rechterhand, dat is gerekend vanaf de N216, de provinciale weg die tussen Gorinchem en Schoonhoven loopt. Hij is elke zaterdag open van 8.00 tot 17.00 uur. Erg leuk om er in het najaar een flinke zak appels te halen en dan lekker dikke appelmoes te maken, of appeltaart. Nog beter: allebei.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. geweldig! dank je wel, daar ga ik zaterdag eens een kijkje nemen.

   Verwijderen
 4. Hallo Pieke,
  Heb een vraag had van de week pruimen jam gemaakt alleen was het erg dun om zo op je brood te doen.had 3kg in pan gedaan met 2kg geleisuiker.plus was zo licht leek weer aardbeien jam.wat heb ik verkeerd gedaan? en kan ik er nog iets mee doen ondanks dat ze al in potten zitten?

  kan je precies het recept van de pruimen taart hier schrijven,ziet er lekker uit.alvast bedankt daarvoor groetjes riek

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ha Riek,
  Jouw vraag over jam is voor Pieke als ik het goed begrijp? In ieder geval kan ik je daar geen goed antwoord op geven. Het recept van de pruimencake: neem 3 eieren, 115 gram zachte boter, 100 gram kristalsuiker, 1 theelepel citroenrasp, 125 gram bloem, halve theelepel bakpoeder, 230 ml pruimen, zonder pit, in helften, zet de oven op 175 graden Celsius en vet een bakvorm in. Splits de eieren, klop de eiwitten stijf en zet die apart, klop de boter en suiker romig, mix de dooiers en de citroenrasp erdoor, meng de bloem en het bakpoeder erdoor, vouw voorzichtig de eiwitten erdoor, doe alles in een vorm, druk de pruimen er bovenop met de schilkant onder. Bak ongeveer 40 minuten. Succes en eet smakelijk!
  Anne Marie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Anne Marie,
   o wat gek dat het bij jou kwam hè,maar in ieder geval bedankt voor de recept hoor.ga hem morgen uit proberen.fijn weekend verder riek

   Verwijderen
 6. hmm, als de vraag voor mij bedoeld is (?), moet ik helaas ook het antwoord schuldig blijven.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hallo Annemarie, ook ik ben zaterdag bij boer Van Tienhoven geweest. Het was er nog nooit zo druk geweest op zaterdagmorgen, wellicht dankzij jou bericht?? Alle pruimen waren verkocht. Afijn, er werden op dat moment pruimen geplukt en 's middags stonden er alweer kistjes vol. Ik heb er heerlijke jam van gemaakt en vandaag staat jou pruimencake op m'n programma. Het is onze trouwdag en dan hebben we wat lekkers bij de koffie!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha Nel,
   Gefeliciteerd met jullie trouwdag! Het zou me niet verbazen als er een verband bestaat tussen de drukte bij Van Tienhoven en mijn blog. Er is namelijk al eens eerder een vergelijkbaar effect geweest tussen een van mijn blogs en de verkoop in een winkel in de omgeving. Grappig. Hopelijk komen de klanten van zaterdag nog eens terug om de geuren op te snuiven; nu rook het nog niet eens goed naar appels, want de grote oogst moet nog beginnen :-)

   Verwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...