Een strop in de hoepelmakerij

Hardinxveld, 26 augustus 1913
Met een kloofhamer splitst Arie de latten in drieën.
 Verder zie je hier hoepels in allerlei maten.


Beste Anne Marie,

Afgelopen nacht heb ik slecht geslapen. Ik had gelezen over de Balkanoorlog. De krant schreef dat 'het Damocleszwaard in de vorm van een Europeeschen oorlog lang aan een zijden draad gehangen heeft'. Dat het zwaard niet gevallen is, schijnt het werk van keizer Wilhelm te zijn geweest. Ik zal je niet vermoeien met het politiek gekrakeel, maar angstaanjagend is het allemaal wel.
Vertel me eens, zijn er zaken waarover jullie je zorgen maken?

Een strop

Arie had toch zulk een tegenslag vandaag. Hij had een lading hoepels gereed voor een zijner klanten en liet deze bezorgen met paard en wagen. Maar nu heeft de klant de lading afgekeurd. Arie moest de vrachtrijder betalen voor zowel de heen- als de terugreis en kon de zending weer terugnemen. Hij was er verslagen van.

Pudding met pruimen

Om hem wat op te beuren heb ik hem het laatste stuk pudding voorgezet, wat nog over was van de zondag. Omdat er geen bessensap meer was, had ik er pruimenmoes bij gemaakt. Je kunt het geloven of niet, Arie verliet de tafel goedgeluimd. 'Ik zal toch heusch een andere goede klant voor mijn hoepen vinden', zei hij. Aangezien hij een goede handelaar is, heb ik daar alle vertrouwen in.

Erwten

Vanmiddag heb ik erwten gedopt. Het was hoog tijd om ze te plukken, want als men ze te dik laat worden, smaken ze melig. Kleine Gerrit hielp me. Hij vindt het leuk om de erwten uit de peulen te peuteren. Natuurlijk rolden er herhaaldelijk een paar over de vloer, tot grote vreugde van Annigje. Welnu, het kan geen kwaad als ze er enkele in haar mond stopt.

Jouw pruimencake zag er prachtig uit. Ik zou bijna mijn kolenfornuis gaan aanmaken, zodat ik er ook een kan bakken. Helaas is de pruimentijd voorbij als de tijd voor kolenvuur weer aanbreekt. En voor 't bakken van een enkele taart zijn de kolen toch echt te duur.

Dubbele zegen

Een goed idee om je ouders pruimen te schenken. Bij ons eet de ganse familie mee van de opbrengst. Dat is ook noodzaak hoor: we kunnen de oogst immers niet laten bederven in de kelder. Bovendien krijgen wij van anderen ook weer van alles. De ene keer een verse vis, de andere keer een worst van 't geslachte varken of groenten die wij zelf niet hebben.
Gedeelde oogst is dubbele zegen.

Je liefhebbende Plonia

3 opmerkingen:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...