Een dag in geuren en geluiden


Ik hou van de geur van paardenlijven, die ik associeer met kracht en warmte.
Hardinxveld, 7 augustus 1913

Beste Anne Marie,

Leuke Winkel van Sinkel, de winkel die je bezocht. Nu moet je weten dat ik niet zo makkelijk geld uitgeef hoor. Ik koop alleen het hoognodige. Gebaksvorkjes bezitten wij niet eens.

Om jou te helpen je een voorstelling te maken van mijn leven, heb ik een schets in geuren en geluiden voor je gemaakt, van een willekeurige dag uit mijn leven. Wil jij dat een volgende keer ook eens doen, van een dag uit jouw leven? Onze dagen bestaan tenslotte niet uit louter woorden, maar ook uit zintuiglijke indrukken.

De ochtend:

Hanengekraai en het koeren van duiven op mijn dak. Een blaffende hond op de dijk, het ratelen van karrenwielen. De geur van rook en brandend aanmaakhout als ik mijn kolenkachel aansteek - in de winter - in de zomer de geur van petroleum als ik mijn ketel op het oliestel zet. De reuk van verse koffiebonen in mijn molen. Het mekkeren van mijn geit, de geur van geitenmelk. De friszoete geur van geschilde wilgenstokken in de hoepelmakerij van Arie. Paardenmest op de dijk, waar mussen nog een paar onverteerde haverkorrels uit pikken. De geur van paardenlijven als de groentenboer en de kolenboer met hun wagens passeren.

De middag:

De geur van verse knobbelbonen in mijn pan, ruikend naar zomer. De pittige lucht van gebakken spek. Als ik mijn borden en pannen was: geschaafde sunlightzeep, fris en welriekend.
Boenwas brengt de geur van eucalyptus in mijn neusgaten, wanneer ik mijn meubelen poets. En dan: de geur van een regenbui op de aarde van mijn moestuin. De zang van een merel. De kattaklop van een gallopperend paard op de dijk. Koffiebonen, gekookte geitenmelk. De prikkelende geur van vaders kolenvuur in zijn smederij. Het bosje lathyrus bij moeder op tafel, zoet en fris. Het klang klang van de koperslager die bij hem in dienst is: hij geeft vorm aan een ketel.

De avond:

Kaas, roomboter en vers brood, geuren die mijn eetlust opwekken. Zure zult, zurig en kruidig. Het tikken van mijn breinaalden. Een bries door het open raam die geuren van een passerende hooiwagen meebrengt. De zang van een lijster. Havermoutpap voor het slapengaan, met geuren van graan en melk. Het ritselen van onze gesteven lakens. In de verte een uil die roept: oehoe. De geur van kampoerfoelie onder het open slaapkamerraam, het zoemen van een mug. Klets!

Het was een mooie dag.

Je liefhebbende Plonia

3 opmerkingen:

 1. Hoi, Heb inmiddels alles berichten op je blog gelezen ..... wat ontzettend leuk om te lezen.Mijn Opa was van 1900 en geboren in een molen in Noordeloos dus wat jij beschrijft zal hem heel bekend hebben geklonken, zelf heb ik 14 jaar in de Alblasserwaard gewoond als kind. Bij Opa en Oma hing bij de kraan een metalen pollepel om water te drinken , dat vergeet je niet meer evenals de buiten wc of de wc in de stal bij buren en klasgenootjes. Het lijkt zo lang geleden maar eigenlijk is dat heel betrekkelijk.Veel succes met je blog .Ps Ik ben zo ''brutaal'' geweest om een link naar je te plaatsen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je leuke reactie. En voor het plaatsen van een link. Natuurlijk heb ik jouw blog ook meteen even bezocht. Mooi wat jullie doen! Plonia krijgt een link naar jullie :-)

   Verwijderen
 2. Sunlightzeep gebruik ik vaak. Altijd voor mijn was. Ik maak er zelf vloeibaar wasmiddel van. Ook voor een sopje. Alleen voor afwassen kan ik er niet aan wennen. Maar je blog; Prachtig. Jeugdherinneringen. Ik ben een oorlogskind. Heb het goed.

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...