De geur van zaterdag

Het zaterdagse ontbijt heeft meer geuren dan het
snelle doordeweekse.
Ottoland, 10 augustus 2013

Hey Plonia,

Wat leuk, jouw dag in geuren en geluiden. Natuurlijk krijg je van mij ook impressie, maar niet van een doordeweekse dag; de gemiddelde werkdag is nogal arm aan geuren, en het scala aan geluiden is beperkt. Het ratelen van vingers op toetsenborden, rinkelende telefoons, pratende mensen, dan heb je het wel gehad.

Je krijg van mij een zaterdag:

De ochtend:

Het piepen van het brievenbusklepje, de plof van de krant op de mat, ergens buiten loeien koeien. Gedempt door een tussenmuur: het klaterende geluid van een buur die zijn/haar blaas leegt, midden in de zwanenhals van de toiletpot.
Krakende treden van de trap: oudste dochter die naar haar werk gaat.
Ontbijt: de geuren van geroosterd brood, kersenjam, kruidige thee, zoete hagelslag, een friszure kiwivrucht. Ritselende krantenpagina's, de waan van de dag.
Tanden poetsen in een wolkje pepermuntgeur. De zachte wang van mijn jongste tegen de mijne: ochtendknuffel.
Zeeppoeder, frisser dan mijn wasgoed. Het monotone brommen van mijn wasmachine. De muffe lucht van een volle stofzuigerzak, het zoemen van mijn stofzuiger. De geur van citroenen in mijn ecologische schoonmaakmiddel, het plonsen van een spons in warm water. Een rinkelende mobiele telefoon: weekenddienst voor de krant. Het ratelen van mijn toetsenbord.

De middag:

De scherpe geur van een aangebrande tosti, toch nog lekker na verwijdering van het zwarte deel. Een gillend kind in de speeltuin achter ons huis. Het starten en grommen van de auto. Zoef, een passerende trein. Ruisende wind in bomen langs de rivier, klotsende golven op basaltkeien, net als honderd jaar geleden, bij jou in Hardinxveld. Ritselend gras, een mekkerend schaap. Ruimte.

De avond:


De geur van gebraden vlees die de huiskamer in waait, en van wijn in mijn glas. Gitaarspel van een huisgenoot. De lach en stemmen van vrienden. Daarna: alleen nog de stem van mijn man, en buiten de krassende roep van een overvliegende reiger. De stilte van de slaap. Een krakende traptree: een dochter komt thuis. Ik ben weer wakker.

Groet!
Anne Marie

1 opmerking:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...