Wandeling naar familie

Hardinxveld, 20 juli 1913
Mijn broer Han Weppelman is smid in Giessendam.

Beste Anne Marie,

Bij ons is het momenteel zo warm niet, nog geen twintig graden, dat kan ik wel voelen. We hebben zelf geen thermometer en de kranten vermelden de temperatuur doorgaans niet. Daarin leest men deze dagen: 'weinig verandering van temperatuur.'

Sproeiwagens

Er valt met regelmaat regen, zodat de onverharde wegen niet erg stoffig zijn. De sproeiwagens hoeven niet vaak te rijden.

Maar of het nu een mooie zomer is of niet, het is altijd beter dan de winter, die zoveel grimmiger zijn kan. In de zomer krijg ik van de was doen geen kloven in mijn handen en ik hoef niet met kolen te sjouwen. Het huis blijft schoner nu de kachel niet brandt.

Wandeling


Graag zou ik eens naar mijn broer in Nieuw-Lekkerland gaan, maar dan loopt men toch al gauw bijna vier uren. Ik heb het in 't verleden wel gedaan, maar toen had ik Annigje nog niet. Daar ik voor haar geen kinderwagen bezit, zie ik er maar vanaf. Het is een mooie wandeling hoor, ik kan het je aanraden. Over de dijk tot aan Papendrecht en dan door de polder, waar nu leeuweriken boven het hooiland zingen en zwaluwen hun vliegkunst tonen. Zeker, ik houd van de zomer.

Ik denk dat ik komende week maar eens naar mijn broer Han wandel, dat is een aangenaam tochtje. Hij woont in Giessendam, zo ver kan ik Annigje op de arm wel dragen. Ik heb nog een fraaie foto van Han, die voeg ik bij mijn schrijven.

Balkanoorlog


Je hebt nog niet geantwoord op mijn vraag naar de economische situatie bij jullie. Bij ons zijn er ook redenen tot zorg. Op de Balkan duurt de krijg nog altijd voort. Servië, Montenegro, Griekenland, Bulgarije, Turkije, Roemenië; er zijn zoveel landen bij betrokken. De krant schreef dat Bulgarije snakt naar vrede en bij Rusland om tussenkomst bedelt. Diplomatie zou een Balkanverbond kunnen opleveren, maar Oostenrijk wil geen sterke statengroep aan de zuidgrens. En Duitsland is een bondgenoot van Oostenrijk, dus men kan zich zonder moeite een oorlog voorstellen die verder uit de hand loopt. Nu praat ik de kranten maar na hoor, want veel verstand heb ik er zelf niet van.

Nu ga ik onkruid wieden, want straks is Annigje weer wakker van haar middagslaap.

Je liefhebbende Plonia

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...