Bezoek van zigeuners

Dirk Kop-en-Kont brengt vrachtjes van het station naar allerlei
afleveradressen in het dorp.
Hardinxveld, 3 juli 1913

Beste Anne Marie,

Dat de zeden in jullie dorp wat verwilderd zijn wisten wij reeds. Arie en ik keken er dan ook niet van op dat jullie zonder schroom jullie blote benen tonen. Maar dat jullie kunnen scheren zonder een kwast en scheerschuim te gebruiken, daarover verbaasden wij ons zeer! Ook mijn zuster Maartje, die een aantal dagen bij ons verbleef, was verwonderd.

Stationskruier

Maartje en ik haalden herinneringen op uit de tijd dat wij nog met elkander op zolder sliepen. 't Was genoeglijk om weer eens als gezusters samen te zijn. Maandag heb ik haar weer naar het station gebracht. Daar zagen wij Dirk Bakker, de stationskruier. Iedereen noemt hem Dirk Kop-en-Kont. De foto die ik bij mijn bericht voeg, is gemaakt door de dokter uit ons dorp, Aris Graftdijk.

Zigeuners

Zaterdagavond kreeg ons dorp bezoek van zigeuners. Ze kwamen met drie wagens en verbleven op een grasveld aan de rand van het dorp. Des zondags gingen honderden een kijkje nemen om het volkje gade te slaan. Ze waren haveloos en half gekleed. Op een van de wagens zat een vrouw een kind te voeden terwijl ze een pijpje rookte!

Bij de koudslachter hadden de zigeuners voor 10 gulden een gestorven koe gekocht. Met een handkar brachten ze het kadaver naar hun kamp. 't Was er een hak- en snijpartij van belang. De politie hield het volkje goed in de gaten, daar de zigeuners geen goede reputatie bezitten.

Je liefhebbende Plonia

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...