Lachgas: niet om te lachen

Het apparaat waarmee de tandarts lachgas
toedient aan zijn arme patiënten.
Hardinxveld, 13 juni 1913

Beste Anne Marie,

Vanmiddag ben ik met mijn zus Neeltje naar de tandarts geweest. Ze moest een kies laten trekken. Oh, toen ik dat lachgasapparaat van de tandarts weer zag werd ik al onwel.

Kruidnagelolie

Ik herinner me nog goed dat er bij mij een kies moest worden getrokken. Wat werd ik náár door dat lachgas: duizelig en misselijk, en ik kreeg er hoofdpijn van. En dan de pijn in mijn kaak, op de plek van de getrokken kies. De kruidnagelolie die ik op mijn tandvlees moest doen hielp nauwelijks.

Neeltje en ik zijn allebei bang voor de tandarts. Welnu, ik ken niemand die dat niet is. Het was maar goed dat ik Neeltje vergezelde, want ze voelde zich zeer onwel na de behandeling. Heel langzaam zijn we naar haar huis gelopen, waar ik haar op bed heb gelegd.

Uitboren

Voordat Neeltje aan de beurt was, liet iemand een rotte kies uitboren. De tandarts heeft daarvoor een apparaat dat hij moet aandrijven met zijn voet. Het boren duurde wel een half uur. Ik heb mij laten vertellen dat een uitgeboorde kies wordt gevuld met kwik, koper en zink. Zou dat waar zijn?

Watercloset

Weet je dat onze tandarts een watercloset in huis heeft? Dankzij de geopende deur kon ik de porseleinen toiletpot zien staan. 't Is zoiets als een enorm grote, vreemd gevormde vaas. Zal ik je er eens een afbeelding van laten zien?

Het is toch eigenlijk onverteerbaar dat onze tandarts zich een luxe watercloset kan veroorloven dankzij onze kiespijnen.

Je liefhebbende Plonia

2 opmerkingen:

  1. Je zult wel denken: 'is dat mens daar alweer' maar ik vind dit echt zo leuk geschreven!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Annemarie: wat een geweldige en unieke blog heb je gemaakt! Ik lees het zoooo graag! ( heb een voorliefde voor oude tijden) Heb je hele blog uitgespit, en met zoveel plezier gelezen!

    Plonia: wat fijn dat ik een kijkje mag nemen in uw tijd! Bij heel veel verhalen denk ik, was ik daar maar even! Behalve de blog van vandaag! Wat de tandarts aangaat ben ik blij dat ik vandaag leef!

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...