Genoeglijk in één bed

Het is een genoegen om over de akker te lopen.
Vooral de bloemkool doet het erg goed dit jaar.
Hardinxveld, 6 mei 1913

Beste Anne Marie,

Bij mijn zuster Neeltje de Kok-Weppelman is vorige week een gezonde zoon geboren. Hij heet Gerrit Cornelis, net als mijn vader. Ook de zoon van broer Pieter draagt deze naam. Neefje Gerrit is trots dat hij nu de kleinste Gerrit niet meer is. 'Nu zullen ze mij wel grote Gerrit gaan noemen', zei hij.

Vanmiddag, nadat ik de was op de bleek had gelegd, ben ik weer eens over de akker gelopen. Alles staat er zeer fris bij. Na de avondboterham heb ik nog wat rucht verwijderd. Dat groeit momenteel net zo hard als mijn kool.
Onze geit Gijsje geeft meer melk nu de dagen lengen. En de kippen leggen flink wat eieren. Het is heerlijk dat de maanden van koude en schaarste voorbij zijn. Aan de bessenstruiken zie ik al kleine groene besjes verschijnen.

Samen op zolder

Ik vind het een heel gewone zaak dat wij met alle kinderen op zolder sliepen. Ik heb een paar jaar alleen op de zolder geslapen, toen mijn broers en zusters allen gehuwd waren. Dat vond ik maar niets. Het luik naar de trap moest altijd open blijven, zodat ik de stemmen van vader en moeder kon horen. Toen Pieter na het overlijden van zijn tweede vrouw weer thuis kwam wonen, was ik maar wat blij dat hij de zolder weer betrok.

We hadden als kinderen wel eens ruzie, vanzelfsprekend. Als we het te bont maakten, legde vader of moeder ons het zwijgen op met een enkel woord. Geen van ons wilde een pak slaag riskeren. Ik sliep altijd samen met Neeltje in één bed. Maartje had een bed voor zichzelf alleen. Mijn broers sliepen aan de andere kant van de zolder, achter een gordijn. Ik kon ze horen snurken.

Verraden

In de winter kropen Neeltje en ik dicht tegen elkaar aan. Soms maakten we ruzie omdat de één de deken te veel naar zich toe trok. In de zomer sleepten we vaak zachtjes de stoel met onze kleren naar het dakraam, om naar buiten te kunnen gluren. Johannes heeft dat een keer verraden.

Zeer verwonderd was ik toen ik las dat mensen bij jullie een ganse week vrij kunnen zijn voor een feestweek. Welnu, mijn Arie zou ook best een week niet kunnen werken. Maar dan zou hij op zaterdag geen loon ontvangen.

Je liefhebbende Plonia

1 opmerking:

  1. Heerlijk om te lezen! Het woord "rucht" was ik bijna vergeten, ik woonde tot mijn 19e in de alblasserwaard, en dat woord gebruikte ik toen ook, maar nu woon ik in Zeeland en daar is weer een heel ander dialect!

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...