Bakkers die je kunt vertrouwen

Mijn havermoutpap is gelukkig van goede kwaliteit. Ons brood ook, zo
verzekerde mij de bakker. En groenten komen uit eigen tuin.
Hardinxveld, 11 mei 1913

Beste Anne Marie,

Zeer onwelgevoeglijk dat fabrieksdirecteuren verkeerde zaken aan de voeding toevoegen! Bij ons komt het ook wel voor dat bakkers of boeren hun klanten bedotten. Zo was er in januari nog een landbouwer te Hoogblokland die zijn zoon de opdracht had gegeven steeds 'een tiksie' spoelwater bij de melk te doen.

Maar water is toch lang zo verkeerd niet als dat eh... mononatriumglutomaat dat men bij jullie door de voeding doet. Voor het moeilijke woord moest ik even jouw schrijven erbij pakken. Ik heb mijn bakker ernaar gevraagd. Ook Arie en mijn ouders heb ik het woord laten zien. Geen van allen hadden zij ervan gehoord. 'Ik denk niet dat het lekker smaakt', zei Arie er nog bij.

Havermoutpap

Toen ik gisteravond ons bord havermoutpap bereidde - dat eten wij altijd voor het slapen gaan - heb ik ook eens goed naar de melk en de havermout gekeken. Doch ik kon er niets vreemds aan ontdekken. Ik geloof niet dat er een of andere glutomaat aan toegevoegd is hoor.

De Hoogbloklandse landbouwer die met zijn melk had gerommeld, moest drie weken 't gevang in voor zijn bedrog. Zijn er bij jullie geen lieden die erop toezien dat aan levensmiddelen slechts gezonde ingrediënten worden toegevoegd? Die directeur met zijn glutomaat moesten ze ook eens even vastzetten, daar zou hij wel van leren!

Eerlijk brood

Je schreef over brood met wonderlijke ingrediënten. Onze bakker kent wel het tarwemeel. Water, zout en gist zijn hem natuurlijk ook vertrouwd. Maar de meeste van de andere producten die jij noemde, deden hem slechts de wenkbrauwen fronsen. 'Vrouw Loeve, wees maar blij dat je niet in dat dorp van jouw familielid woont', zei hij. 'Bij ons kun je de bakkers nog vertrouwen.' En gelijk heeft hij.

Je liefhebbende Plonia

1 opmerking:

  1. Ha Plonia; Wat leuk om jouw brieven uit een andere tijd te lezen....Ik neem zelf ook graag een kijkje in een andere tijd en bezoek regelmatig museumboerderijen....Jij boft dat je in de toekomst mag kijken bij Anne-Marie!
    Groetjes Fleur

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...