Pinksternakel in de pan

Ik breng meer tijd achter het aanrecht door dan jij.
Hardinxveld, 17 april 1913

Beste achterkleindochter,

Hoe is het toch mogelijk: je reist in één dag heen en weder van Ottoland naar Arnhem in je automobiel, om op bezoek te gaan bij mevrouwen uit 1910. Wat vonden die mevrouwen ervan dat jullie zomaar wilden mee-eten?

Het steekt me wel een weinig dat jullie nu in 1910 zijn geweest, zonder eens op bezoek te komen in 1913. Genoeglijk koffiedrinken met vreemd volk en je eigen overgrootmoeder passeren... Mijn koffie is heusch van goede kwaliteit.

Wonderlijk dat je nog nooit pastinaken had gegeten. Wij hebben ze volop. Je kunt ze heel eenvoudig zelf verbouwen, weet je dat? Wellicht kun jij nog ergens zaad verkrijgen?

Pinksternakel

Ik mag dan grote delen van mijn dagen doorbrengen achter mijn aanrecht, ik kan je alles over pastinaak vertellen. Wij noemen het ook wel pinksternakel. Voor soep is pastinaak reeds in de nazomer te gebruiken. Ofschoon het een twee- of meerjarig groot gewas is, wordt in het voorjaar gezaaid, reeds in het laatst van februari.

Pastinaak gedijt het best in kleiachtige grond. Die moet men wel diep doorspitten. Versche mest is schadelijk voor dit gewas. In het late najaar rooi ik de wortelen, daarna bewaar ik ze in vochtig zand.

Gevaar op de weg

Eerder schreef je over boodschappen doen op de fiets. Ik bezit geen fiets, zoals jij al vermoedde. Zowel op een rijwiel als in een automobiel zou ik een gevaar op de weg zijn. Maar met de benenwagen kom ik overal, en mijn kruidenier bevindt zich op kleine afstand.

Hemd

Waar ik mij momenteel ongerust over maak: spreken de mensen er geen schande van dat mijn ondergoed in een museum te zien is? Onlangs zag ik Aart en Eigje Muilwijk nog; zij wonen in de boerderij die bij jullie museum De Koperen Knop is. Wat zouden zij lachen als ze wisten dat mijn hemd in hun woonkamer tentoongesteld wordt. Ik heb het hen natuurlijk niet verteld.

Je liefhebbende Plonia

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...