Ontdekking van 1910

Rechtsboven zie je de pastinaken die we aten. Dit is de kelder van de
Varikse boerderij in het Openluchtmuseum.
Ottoland, 11 april 2013

Hoi Plonia,

Het leven in 1910 beviel vandaag heel goed! Ik snap best dat jij je thuisvoelt in 1913. Zo'n kolenfornuis geeft heerlijke warmte en het licht van olielampjes is vriendelijk en sfeervol. Verder smaakte de koffie - van zelf met de hand gemalen bonen - me heel goed. We zetten hem zonder filterzakje: gewoon gemalen koffie in de pot, heet water erop en kort daarna zaten we gezellig te slurpen uit kommen zonder oor.

Gastvrouwen

We waren dus in het Openluchtmuseum in Arnhem, in een boerderij uit de Tielerwaard. Uit Varik om precies te zijn. Die hebben ze in de jaren zeventig in het Openluchtmuseum in Arnhem weer opgebouwd. Medewerksters Catrien en Yvonne waren onze gastvrouwen. Ouderwets gastvrij waren ze.

Marlise (ook een van jouw achterkleindochters, zoals je vast nog weet), had voor zichzelf snel een tweede blouse en extra rok van jou nagemaakt. Ook ik had kleren van jou aangetrokken. Zo liepen we rond als twee kopieën van jou. Allerlei toeristen, waaronder Japanners, vroegen ons te poseren voor hun camera. Wat we natuurlijk lieftallig deden.

Pastinaken

Weet je wat we aten in die boerderij uit Varik? Pastinaken! Die had ik dus nog nooit gegeten. Bij ons noemen we dat een 'vergeten groente'. Vreemd eigenlijk, want de smaak is heerlijk.Waarom vergeten mensen steeds weer dingen, die dan later opnieuw uitgevonden moeten worden?

Aan het einde van de dag vond ik het jammer dat ik niet mocht blijven slapen, in een van die gezellige bedstedes, op een veren matras achter gebloemde gordijntjes.

File

Terug in 2013 belandden we in de file. Zo noemen we een te groot aantal automobielen die stapvoets rijden, in een rij waar geen einde aan komt. Door zo'n file ben je altijd later thuis dan je gedacht had. Maar ach, na zo'n reis naar 1910 kijk je niet op een uurtje meer of minder, zo is het ook wel weer.

Binnenkort laat ik je actiefoto's zien die een andere tijdreizigster vandaag van ons gemaakt heeft. Foto's van ruim honderd jaar geleden dus eigenlijk.

Liefs,
Anne Marie

2 opmerkingen:

  1. Ik had graag even om het hoekje gekeken! Wat ziet dat er gemoedelijk uit...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Uw logjes zijn keer op keer gewoon geweldig! Ik kan er zo enorm van genieten. Pastinaken zijn hier in Zwitserland gewoon in iedere supermarkt te koop. Ik vind ze lekker, ook als ovengerecht samen met aardappeltjes en worteltjes. Lekker sausje erover, geraspte kaas en hup in de oven! Bakt Plonia haar brood zelf? Of is er in 1913 al een bakker die het dagelijkse brood bakt? Ellen scrapothekerin.blogspot.com

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...