Rokende vrouwen, breiende heren

Luiers in de week, luiers op de bleek, luiers drogend
 bij de kachel, luiers op een stapeltje...
Hardinxveld, 11 maart 1913

Beste Anne Marie,

Hoe heb ik het nu? Wil jij mannen het vrouwenwerk laten doen en vrouwen alle mannenwerk? Ik hoop niet dat het je ernst is.

Huisvaders kunnen toch geen sokken stoppen, uit bakeren gaan of borstrokken breien? Toen ik probeerde het mij voor te stellen, moest ik zo lachen dat ik bijna een pan met aardappelen liet vallen. Ineens zag ik mijn broers voor me, gezellig bij de tafel, keuvelend over inmaakgroenten en met een breiwerkje in hun knoestige werkmanshanden.

Vrouwen met sigaren

En is het dan bij jullie zo dat vrouwen sigaren roken in de salon, terwijl zij de economische situatie in het land bespreken? Het zou een dolle boel worden! En dan de huisvaders in de weer met de koffiepot en de koperpoets zeker.

De wereld van mannen is een andere dan die van vrouwen, gelukkig maar. Wat jij een oneerlijke taakverdeling noemt, beschouw ik als een natuurlijke ordening. 't Is nu eenmaal zo dat mannen het land en de kerk besturen. Ik ben blij dat ik mij daarover het hoofd niet hoef te breken.

Streng zijn

Met Annigje gaat het goed. Ze bezorgt me handen vol werk, alleen al vanwege alle luiers die ze vies maakt. Maar 't is een bijzonder lief kind. Ontelbare malen per dag buig ik mij over de wieg, om even naar haar te kijken.

Je vroeg me te schrijven over de opvoeding. Zou ik daarover anders denken dan jij? Men moet een kind niet verwennen, daar komt later niets dan ellende van. Daarom is het zaak streng te zijn. Het is zoals Jacob Cats al schreef: men moet het takje buigen als het jong is. Kinderen zijn hun ouders gehoorzaamheid verschuldigd. En zij behoren te zwijgen als de ouderen met elkander spreken. Ook moeten zij de hun opgedragen werkzaamheden zonder morren uitvoeren. En eten wat de pot schaft.

Kattenkwaad

Natuurlijk halen kinderen kattenkwaad uit. Mijn broer Izaak heeft eens een van de klompen van een bezoeker vastgespijkerd aan de houten vloer. Vader en moeder moesten er zo om lachen dat ze vergaten hem straf te geven. 't Was een oude klomp, dus het gaf toch niet.

Als altijd je liefhebbende Plonia

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...