Oneerlijke taakverdeling

Spruiten, boerenkool en rode kool in het Openluchtmuseum
in Arnhem. Jij zult wel naar voorjaarsgroenten verlangen.
Ottoland, 9 maart 2013

Ha Plonia,

Daar begrijp ik nou helemaal niks van: dat getrouwde vrouwen van Abraham Kuyper binnen de kerk stemrecht mogen hebben, maar daarbuiten niet. Tegenwoordig is het in veel traditionele kerken trouwens precies andersom: daar hebben vrouwen binnen de kerk minder in de melk te brokkelen dan erbuiten.

Schoonmaakrooster

Toen ik jouw bericht las, moest ik denken aan een gesprekje dat ik járen geleden had met de dame die het schoonmaakrooster opstelde van een kerkelijk bijgebouw. Zij vroeg me of ze mijn naam  ook op het rooster mocht zetten. Ik had gezien dat er alleen vrouwen op deze lijst stonden, wat me boos maakte. Heren in de kerkenraadsbank, vrouwen als schoonmaaksters. Mijn antwoord was: "Als er eerst een paar heren op de lijst komen, daarna wil ik ook wel meedoen." Haar verbaasde gezicht zal ik nooit vergeten.

Zure eieren

Gisteren heb ik geproefd van de eieren in azijn. Je schreef me eens dat jullie 's winters op deze manier eieren bewaren, omdat kippen in de winter minder productief zijn. Bah, wat smaakte dat zure ei afschuwelijk! Het maakte me duidelijk dat de winter voor jullie echt een tijd van overleven moet zijn, als de geit minder melk geeft, de kippen nog nauwelijks eieren leggen, de bomen geen vruchten dragen en er op het land alleen koolsoorten groeien.

Het gaat het met de kleine Annigje? Groeit ze goed? Ik zou het leuk vinden als je me eens schrijft hoe jullie over opvoeding denken. Mijn indruk is dat jullie strenger zijn dan wij, maar misschien heb ik het mis.

Rokken

Met de rokken is het dankzij jouw 'nuttige wenk' goed gelukt hoor. Als ik de onderrokken in de taille goed aanrijg, lukt het me om de bovenrok er mooi overheen te laten vallen. Deze week zette ik onder 'Kledingproject' een foto op ons blog. Op die foto heb ik zelfs nog een onderrok te weinig aan, omdat Marlise die had aangetrokken. En het korset is nog niet af. Toch zie ik er al helemaal uit als jij.

Het is makkelijker om jouw kleren aan te trekken dan om in jouw huid te kruipen, dat wel.

Liefs,
Anne Marie

3 opmerkingen:

 1. Anne Marie, eigenlijk heb ik een vraag voor Plonia. Zou jij die eens aan haar willen voorleggen? Van mijn moeder en mijn Oma heb ik begrepen dat ze vroeger de lakens, de schorten en de overhemden steven met stijfsel. Ik kan me die zakjes stijfsel nog wel herinneren en ik weet ook dat mijn moeder, zowel als min oma het een verschrikkelijk gedoe vonden. Ik weet alleen niet hoe dat in zijn werk ging, iets met het laatste spoelwater... Omdat ik quilts maak (lappendekens) heb ik nu geleerd dat het aan elkaar naaien van ingewikkelde vormen beter gaat als je ze eerst stijft. Tot mijn geluk kan je tegenwoordig zo'n spuitbus kopen en dan strijk je eroverheen, voilá, een keurig gesteven lapje! Ik zou het leuk vinden als Tonia daar eens over schreef hoe je dat doet, stijven in 1913. Alvast bedankt voor de moeite....

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hallo Baasbraal,
  Stijfsel kwam al eens aan de orde op ons blog. Op 10 oktober heeft Plonia over stijfsel verteld, dus je kunt het terugvinden. En op 17 oktober heb ik beschreven hoe ik het zelf heb uitgeprobeerd. Bij ons (in Nederland bedoel ik)kun je in de supermarkt pakjes Crackfree kopen. Op het pakje staat ook hoe je het moet gebruiken.
  Vroeger hadden ze natuurlijk van die grote ketels en zinken teilen waar het wasgoed in ging, zelf heb ik een pan gebruikt. Succes met jouw quilts!
  Anne Marie

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Bedankt! Ik heb het nu pas gezien toen ik weer eens even terug las. Ik dacht eigenlijk dat mijn vraag niet doorgekomen was.....Ik weet niet of je in Zweden ook crackfree kan kopen, maar die spuitbussen zijn in ieder geval verrekte handig!

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...