Kuyper en vrouwenkiesrecht

Mijn zus Maartje Weppelman en haar man
Thomas Vermeer op hun trouwdag.
Hardinxveld, 5 maart 1913

Beste Anne Marie,

Hierbij doe ik je de trouwfoto van mijn zus Maartje toekomen, waarover ik eerder schreef. Haar hoed is mij te groot, maar haar boeket vind ik prachtig. Ze trouwde op 11 oktober 1907.

In vergetelheid

Dat je zaterdag toch helemaal de reis naar Dordrecht hebt aanvaard, om te speuren in oude documenten. Voor mijzelf is mijn toekomst nog verborgen en mogelijk blijft hij dat voor jou ook, aangezien je de juiste papieren niet kon vinden. Dat wat vandaag nog in het verschiet ligt, kan voor jou alweer in vergetelheid geraakt zijn.

Nu wil ik je nog iets vertellen dat jou zal interesseren, aangezien je bij herhaling hebt gevraagd naar mijn standpunt over vrouwenkiesrecht. Arie bracht gisteren een boekje van Abraham Kuyper mee. Je moet Kuyper kennen: hij richtte de Anti-Revolutionaire Partij op, was predikant en lid van de Tweede Kamer. Hij is nu 75 jaren oud.

Onderworpen

Het boekje dat Arie meebracht is getiteld: 'Antirevolutionair ook in uw Huisgezin'. Kuyper schrijft dat voor de vrouw geldt: 'Uw wille zal den man onderworpen zijn'. En dat de man 'de huiselijke heerschappij' toekomt. Toch meent Kuyper dat weduwen en ongehuwde vrouwen ook stemrecht behoren te krijgen in de politiek. En in kerkelijke zaken moeten álle vrouwen dat hebben, vindt hij. Misschien stelt het je gerust dat een persoon die wij gezag toekennen, de vrouwen geenszins als onmondige wezens beschouwt.

Rokken

Je vroeg naar de manier waarop ik mijn rokken draag. Het is zaak dat je de onderrokken goed omsnoert, boven de navel. De plooien moeten gelijkmatig over de veter verdeeld worden. Als je dan de band van de bovenrok er juist boven vastmaakt, moet het gelukken.

Je liefhebbende Plonia

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...