Onze boomgaard, nog vóór 't verschijnen van teergroen lover. |
Beste Anne Marie,
Na jouw schrijven over de snoeiwijze van fruitbomen, wil ik jou een foto van onze boomgaard tonen. Net een schilderij, vind je niet?
De foto is van twee weken geleden. De winter heeft allengskes plaatsgemaakt voor het voorjaar. We hadden de afgelopen dagen heerlijk zacht weder. Knoppen botten uit, het teergroene lover springt overal tevoorschijn. De gele bekers der narcissen vullen zich met zonlicht. Enkele landbouwers hebben al jong vee in de weide gebracht. Welk een contrast met vorig jaar, toen wij een witte Pasen beleefden.
Kinderarbeid
Je schreef over fabrieksproductie en deed het voorkomen alsof bij ons alles ambachtelijk gemaakt wordt. Welnu, dat is niet helemaal waar. Ook wij kennen vanzelfsprekend fabrieken. Tot aan 1900, toen de leerplicht werd ingevoerd, werd daar nog gewerkt door jonge kinderen. Want het kinderwetje van Van Houten in 1874 had aan de kinderarbeid nog geen einde gemaakt. Zelfs des nachts moesten tienjarigen zwoegen in fabrieken, bijvoorbeeld in de Maastrichtse pottenfabriek.Stroopballen
Je vroeg me naar het recept van stroopballen. Men neme 4 lepels basterdsuiker, 2 lepels stroop, 5 gram margarine en 1 lepel water. Verwarm de suiker, stroop, margarine en het water langzaam, tot de suiker opgelost is. Kook het mengsel, tot een druppel in koud water een hard bolletje wordt. Giet de massa op een vetgemaakte stenen tafel. Keer ze telkens met een vet pannenkoeksmes. Laat ze enigszins afkoelen. Neem ze in de hand, trekt ze uit en vouw ze weer op tot ze goudgeel van kleur en stevig is. Trek er een lang lint van en knip dit met een schaar in stukjes van ongeveer 2 centimeter. Schud er wat suiker door.Mijn stroopballen zijn bijna net zo lekker als het snoep uit het brokkenwinkeltje van Mientje, een bejaarde vrouw uit de diaconiewoningen.
Ik wens je een goede, gezegende Pasen!
Je liefhebbende Plonia
Het recept van de stroopballen, lijkt erg op die van de Zeeuwse babbelaars, ik weet wel dat ik die eens gemaakt heb en er zere polsen aan overhield. Dat trekken en weer opvouwen dat ga je voelen . Maar misschien komt dat omdat ik het niet vaker had gedaan.
BeantwoordenVerwijderenIk wens jullie allen een fijne Pasen toe.
Wat een práchtige boomgaard!
BeantwoordenVerwijderenWat bijzonder een kleurenfoto uit 1913!
BeantwoordenVerwijderenMaria
Een kleurenfoto... dat is nog niets vergeleken met tweets en blogberichten uit 1913 :-)
Verwijderen