Zonder werk door de koude

De ijspegels hangen aan daken van boerderijen.
Hardinxveld, 14 januari 1913

Beste Anne Marie,

Het heeft al vijf nachten gevroren bij ons. De ijspegels hangen aan de rieten daken van boerderijen. Steeds moet ik het ijs uit Gijsjes drinkbak halen. Overdag komt de temperatuur nauwelijks boven nul.

Hout in huis

Voor Arie is het ellendig, want bevroren wilgenhout kan hij niet verwerken. Vorige week kon hij de hoepmakersschuur nog vorstvrij houden, maar afgelopen nacht had het zo hard gevroren dat hij met het hout niks beginnen kan. Daarom heeft hij een bos in huis gelegd, bij de kachel. Hij denkt erover een kachel te plaatsen in de schuur.

We hebben moeten lachen om jouw belevenissen met mijn rokken. Ik heb een nuttige wenk voor je: bij het dweilen kun je de bovenste rokken opslaan en om je middel vastbinden met de band van je schort. De onderste rok mag best vies worden, die is makkelijk te wassen. Bovendien ziet men die toch niet.

Blaffende honden


En een kat die bang is voor lange rokken? Welk een vreemde tijd is het toch, waarin jij leeft. Ik denk dat bij ons de katten eerder zouden vluchten voor een vrouwmens in broek, zo vreemd zouden ze zulk een wezen vinden. En de honden zouden naar haar blaffen, dat denk ik werkelijk.

Mijn nieuwsgierigheid is overigens gewekt door het apparaat dat je op de foto hanteert. Je noemt het een stofzuiger. Is het zo dat de bezem die je in de hand houdt het stof opzuigt? Arie wilde het niet geloven.

Je liefhebbende Plonia

1 opmerking:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...