Over harseslappies en kruideniersbezoek

Toen ik Aagje zag, deed ik net of ik de gedroogde bonen bestudeerde.
Hardinxveld, 23 januari 1913

Beste Anne Marie,

Van mutsen heb jij weinig verstand, dat merk ik wel. Wat mijn moeder draagt noemen wij geen kapje, maar een neepjesmuts. Er zitten vele kleine plooitjes aan de voorkant. Het is een zeer groot werk om hem te wassen, stijven en strijken. Bij ons in het dorp doet vrouw Van Dijk dat, voor een paar dubbeltjes.

Harseslappie

Moeder draagt haar muts niet de hele dag, alleen als ze de dijk op gaat. Voor binnen heeft ze een wit gehaakt mutsje. Een alledaagse gehaakte muts noemen ze bij ons een harseslappie. Waarbij ik moet opmerken dat enkele vrouwen meer lappie dan hersens hebben. Maar dat is natuurlijk een ondeugdende opmerking.

Dat het Sliedrechts Museum mijn kleding nu mogelijk ook tentoon wil stellen vind ik maar bedenkelijk. Is het niet voldoende dat men zich straks in Hardinxveld aan mijn onderrokken en hemd kan vergapen?

Bij de kruidenier

Vanmorgen bij de kruidenier sprak ik Aagje Hoogendoorn. Ik had niet veel lust in een gesprek met haar en deed alsof ik de gedroogde bonen bestudeerde. Maar ze sprak me toch aan natuurlijk. Of ik al had nagedacht over lidmaatschap van de Bond voor Vrouwenkiesrecht. 'Och Aagje', zei ik, 'zou het nu werkelijk zo zijn dat vrouwen heel anders gaan stemmen dan hun mannen, als dat vrouwenkiesrecht er ooit komt?'
Ze zei: 'Pleuntje, dat is van geen belang. Het gaat erom dat wij meetellen.'
Gelukkig was ik toen aan de beurt. Ik heb mijn stroopkan laten vullen en een builtje koffiebonen gekocht. Tegen Aagje heb ik gezegd dat ik erover zal denken.

Als ik binnenkort een tijdje niet schrijf moet je niet ongerust worden hoor. Het kan zomaar zijn dat ik volgende week in het kraambed lig. Ik verwacht niet dat het nog langer dan een maand zal duren.

Je liefhebbende Plonia

1 opmerking:

  1. Het is te merken dat je met je aandacht bij de komst van je kindje bent. Je voegt zomaar een eeuw aan de datum toe. Mijn opoe deed dat in januari 1941, er heerste toen een heel grote oorlog en Nederland was bezet. Breek daar je hoofd maar niet over, het is goed achterom te kijken, maar nog beter dat je niet in de toekomst kan kijken. Afijn, opoe zette zich neer om te schrijven, keek even om zich heen, 2 januari 1941, o nee, dit is een nieuw jaar, 1942 dus. Nee opoe, het was nog maar 1941, ze maakte zich zorgen waar ze wol voor opa's sokken moest kopen, maar op 17 en 21 januari 1941 waren ze beiden al overleden aan een besmettelijke ziekte. We hebben gereconstrueerd dat die brief van 2 januari 1942 van 1941 moest zijn en hoe die verkeerde datum was ontstaan. Ook jouw kindje zal zich later afvragen, hoe dat nou kon, zo'n verkeerde datum. Nou, zo dus, met je gedachten er niet 100 procent bij. En Plonia, vrouwenkiesrecht zou echt meer uitmaken als de politici zich zouden houden aan hun beloften van voor de verkiezingen. Nu nog steeds beloven ze vrouwen gouden bergen om na de verkiezingen vast te stellen, dat daar geen geld voor is. Veel sterkte de komende tijd, wij weten dat het goed komt, maar voor jou en je man is het nog in spanning en Godsvertrouwen af wachten.

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...