Suikerbeestjes voor kleine Gerrit

Eén van de suikerbeestjes is gebroken.
Hardinxveld, 3 december 1912 

Beste Anne Marie,

Héél fraai zijn de jakjes die jullie zaterdag in de filmbeelden lieten zien. Is er werkelijk niemand meer die ze draagt? Het is moeilijk voor te stellen dat moeders jakje later in een museum zou kunnen hangen.


Ontsnapte geit

Ik hoop dat je de ontsnapte geit weer hebt kunnen vangen? Onze Gijsje is ook al meer dan eens ontsnapt. Ze weet precies welke buren er een moestuin hebben.

Suikerbeestjes

Zojuist heb ik getracht voor de kleine Gerrit suikerbeestjes te maken, met cacao erdoor. Het is de kunst om de massa in je pannetje precies op het juiste moment in de vorm te gieten. Ik was iets te laat, waardoor een deel als een brokkelige substantie in mijn pan achterbleef.

Gelukkig wist ik nog twee vormen in mijn speculaasplank te vullen. Maar toen ik de beestjes er na het afkoelen uit tikte, brak er één. Een deel van het suikermengsel kwam naast de vormen terecht en stolde meteen. Ik troost mijzelf met de gedachte dat ik ook nog een warme muts voor Gerrit gebreid heb. En de smáák van de suikerbeestjes is heerlijk, dat merkte ik wel toen ik van de brokjes in mijn pan snoepte.


Volksdrank

Overmorgen krijgt kleine Gerrit twee pakjes van Sint Nicolaas. Mogelijk heeft de Spanjaard bij Gerrits vader ook nog iets bezorgd. En natuurlijk zal ik een beker hete cacao voor 't ventje maken, 'de volksdrank bij uitnemendheid' zoals Van Houten ons wil doen geloven.

Je liefhebbende Plonia

Je ziet wel hoe dúúr suikerbeesten zijn: 37 en een halve cent per pond.

1 opmerking:

  1. in mijn jeugd was het rijmpje: "de ijsjes van jamin, die stinken de winkel in". kàn het zijn dat jamin 'rooms' was? mijn buren waren fèl anti-rooms...

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...