Omslagdoek uit De Gracieuse

Omslagdoek uit De Gracieuse, 1912.
Ottoland, 19 december 2012

Hey Plonia,

Groot nieuws: mijn moeder (jouw kleindochter) gaat een omslagdoek breien om jouw kleding uit 1912 compleet te maken! Het mooiste is dat het patroon komt uit het blad De Gracieuse, een tijdschrift voor rijke dames. Begin je al een beetje verwaand te worden nu je dit leest?

Papieren hyacinten

Op de website geheugenvannederland.nl kan ik álle exemplaren van het tijdschrift inzien. Ik kijk mijn ogen uit, wat een kunstig handwerk maken de vrouwen van betere stand daar bij jullie. Ik zag naaipatronen voor jurken met kant en borduursel, haakpatronen voor kunstige kleedjes, beschrijvingen voor het maken van je eigen pantoffels, hoeden, tassen en kinderkleding... Er staat zelfs in hoe je  van papier hyacinten kunt maken, voor in een vaas. Op de tekening zien ze er nog prachtig uit ook.

De omslagdoek op bijgaande illustratie is niet de doek die mijn moeder gaat maken; die is nog mooier en veel groter. Zodra ze een stuk gebreid heeft, laat ik je een foto zien. We denken nog na over de kleur. Wat zou jij een mooie kleur vinden?

Vuurwerk
Zou je me eens willen schrijven over de manier waarop Arie en jij Kerst gaan vieren? Verder ben ik benieuwd of er bij jou in het dorp ook vuurwerk wordt afgestoken. Onze krant meldde vanmorgen dat in Nederland tussen de twee- en driehonderd mensen ernstig oogletsel oplopen tijdens een jaarwisseling. De helft van de slachtoffers is onder de achttien jaar en velen worden definitief blind. Vuurwerk zorgt voor hoge ziekenhuiskosten, ernstig letsel, schade door vernielingen, overlast en politiekosten. Feestelijk hè?

Liefs,
Anne Marie

1 opmerking:

  1. Ach, ik denk dat ze zich in 1902/03 wel tien keer bedachten voordat ze het risico namen om blind te worden, dan waren ze voor de rest van hun leven armlastig en bleven alleen beroepen als stoelmatter of borstelmaker e.d. voor ze open. Misschien hebt U ook weleens een borstel van een blinde gekocht, Plonia.

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...