Kippen en zwarte bessen

Met zwarte bessen en brandewijn kun je een
heerlijk drankje maken.
Hardinxveld, 12 december 1912

Beste Anne Marie,

Het bevreemdt mij dat jij je maar moeilijk kunt voorstellen wat armoede in mijn dorp betekent. Wij hebben de armen altijd om ons heen. Als schrikbeeld voor de rijken en als troost voor hen die het nauwelijks beter hebben.
De ellende van de armen spoort ons aan om hard te werken en zuinig te zijn, zodat ons een dergelijk lot bespaard blijft.

Rib uit het lijf

Bedankt voor de foto van jouw doopjurk. Welk een schoon gewaadje heb je als zuigeling gedragen. Bij ons zijn het alleen de welgestelden die zich een doopjurk kunnen veroorloven. Mijn kind zal, bij leven en welzijn, ten doop gedragen worden zonder zoiets kostbaars aan het lijfje. De stof voor het bekleden van de wieg was al een rib uit mijn lijf.

Dronken kippen

Ik wil je nog iets vermakelijks vertellen. Vanmiddag kwam Arie met een verontruste uitdrukking op zijn gelaat naar binnen. Hij zei: 'Wat de kippen toch mankeren, ze lijken wel dronken, zo raar lopen ze!' Ik begon te lachen. Hij werd een beetje boos. 'Het is echt zo', zei hij. 'Ik zou er niet zo om lachen. Ze gaan misschien wel allemaal dood.'

Ik begreep wel wat er aan de hand was. 'De kippen hebben de zwarte bessen gekregen die ik van de zomer op brandewijn had gezet', vertelde ik hem, hikkend van de lach. 'De bessenwijn is nu goed, dus de bessen heb ik bij de kippen gegooid.'

Meteen ben ik naar buiten gegaan om te aanschouwen wat Arie had gezien. 't Was werkelijk een vreemd gezicht, die dronken kippen. Nu hoop ik maar dat ze straks niet van hun stok vallen.

Je liefhebbende Plonia

1 opmerking:

  1. grapje van bij mij thuis, over die dronken kippen: eitjes van morgen klutsen met beetje suiker, dan heb je advocaat!

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...