Het huishouden van Mrs Beeton

Lesboek voor de degelijke huisvrouw: Mrs Beeton's
Book of Household Management.
Ottoland, 24 december 2012

Hoi Plonia,

Die Kerst van jou lijkt heel gezellig te worden. Leuk om te lezen dat jullie het Ganzenbordspel kennen. Wij hebben het ook in de kast liggen.

Wat ik je nog even wil vertellen: onlangs wees iemand me op het boek 'Mrs Beeton's Book of Household Management'. Het is geschreven door Isabella Beeton (1836-1865).
Nu ik dat boek in bezit heb, komt het misschien nog goed met mij.

Het hoogste streven

Het boek telt 629 pagina's en behandelt ongeveer alles waar een huisvrouw mee te maken kan krijgen: van de etiquette bij het afleggen van visites, de bereiding van puddingen, cakes en wildgebraad tot de mogelijke gangen voor diners met gasten, hoe je met dienstmeisjes moet omgaan, de opvoeding van kinderen en hoe je kwalen kunt bestrijden. Kennis van huishoudelijke plichten noemt Isabella het hoogste streven voor een vrouw want: het geluk, comfort en welzijn van het gezin hangen ervan af.
Jammer genoeg heb ik nog nauwelijks tijd gevonden om erin te lezen, dus mijn gezin moet zich nog behelpen.

Het opvallende is dat Isabella ook journaliste was. Ze schreef artikelen voor de magazines die haar man uitgaf. Maar voor zover ik heb kunnen zien besteedt ze niet één hoofdstuk aan de vraag hoe je huishouding, zorg en baan het best kunt combineren. Een onderwerp waarover zich bij ons zelfs regeringen druk maken.

Sinaasappelbavarois

Nadat ik had gelezen wat jij klaarmaakt voor jouw kerstmaaltijd, heb ik mijn kookboek ook maar eens ter hand genomen. Ik besloot onder andere een sinaasappelbavarois te maken, met slagroom, ei en sinaasappelsap. Terwijl ik de room door het sap roerde, realiseerde ik me hoe welvarend mijn generatie is. Jij voelt je al rijk met een paar peren en appels uit je boomgaard en wij eten zonder te verblikken of verblozen fruitsoorten die jouw koningin Wilhelmina nog bijzonder zou vinden.

Toch denk ik dat jouw Kerst niet minder feestelijk wordt dan de mijne.

Mooie Kerst Plonia!

Liefs,
Anne Marie

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...