Archiefonderzoek op dood spoor

Oude speculaasplanken, ooit in bezit van een
broer van mijn grootvader.
Ottoland, 15 december 2012

Hé Plonia,

Hoe is het met jullie kippen? Hebben ze de drank overleefd? Waarschijnlijk hebben ze nog nooit zo'n vrolijke dag gehad. Ik heb me afgevraagd hoe hun eieren smaakten. Naar bessen met brandewijn?

Speculaas

Binnenkort ga ik speculaas bakken op z'n Plonia's: met oude speculaasplanken. Over een week heb ik kerstvakantie, dan heb ik er tijd voor. De planken kreeg mijn moeder van mijn grootmoeder, die ze weer van haar zwager kreeg. Lijken onze speculaasplanken op die van jou?

Archivaris

Het wordt tijd dat ik weer eens wat laat horen over mijn speurtocht naar jouw grootvader Izaak. Helaas zit ik weer op een dood spoor. Enige tijd geleden kreeg ik een reactie van de archivaris van de hervormde kerk in Woudenberg. Hij schreef:

'Pas afgelopen week was ik in de gelegenheid om de verslagen van de kerkenraadsvergaderingen in de door u genoemde periode door te nemen. Deze - korte artikelsgewijze - notulen betreffen de vergaderingen van 15 maart, medio mei, medio december 1843, 17 maart, 21 mei, 22 mei  en 12 december 1844, opgenomen in de  “Acta des Kerkeraads 1803 – 1861”.

Of er in die periode meer kerkenraadsvergaderingen zijn geweest blijkt uit deze “Acta” niet. In ieder geval is daar geen aantekening van gehouden. Behalve dat in het verslag van de vergadering van december 1843 het besluit van de kerkenraad is opgenomen om de in dat  verslag van die vergadering met name genoemde persoon - niet zijnde Maatje Veldhuizen - “wegens slecht zedelijk gedrag voor onbepaalde tijd van het Heilig Avondmaal” uit te sluiten en dat in enkele andere verslagen van vergaderingen in verband met de verkiezing van kerkenraadsleden namen worden vermeld, heb ik in de notulen geen vermelding gevonden van voornoemde Maatje Veldhuizen en/of Gerrit Cornelis Veldhuizen en/of een eventuele vader van Gerrit Cornelis.

Mocht ik onverhoopt nog stukken in het archief aantreffen waaruit wel enige informatie valt te halen waaruit de vader van Gerrit Cornelis zou kunnen blijken, dan zal ik u daar vanzelfsprekend over informeren.'


Geheim idee

Of Izaak Weppelman de vader van jouw vader Gerrit was, is dus nog steeds onzeker. Ik had je graag duidelijkheid gegeven. Helaas ben ik een onervaren archiefzoeker en heb ik bovendien niet veel tijd. Toch geef ik het nog niet op; ik heb nog een idee waarover ik je later meer zal vertellen.

Fijne zondag morgen!
Anne Marie

4 opmerkingen:

 1. Mijn man is een fanatieke stamboom onderzoeker en is al naarstig voor je op zoek! Heb je concrete vragen voor hem?

  Groet,
  Annemieke

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ha Annemieke,

  Wat leuk, die hulp! Ik weet al het een en ander over Izaak Weppelman, maar vraag me nu vooral af waar hij zich bevond op 5 februari 1844, toen Gerrit Weppelman werd geboren. Was Izaak negen maanden daarvoor in de omgeving van Maatje Veldhuizen, de vrouw met wie hij twee jaar later trouwde? Toen erkende Izaak deze Gerrit als zijn kind. Maar was het ook zijn kind? Zat hij misschien in de maanden voor Gerrits geboorte in een gevangenis? Of in het buitenland? Waarom trouwde hij niet eerder met Maatje? Of ontmoette Maatje hem pas later? Als je mailt naar plonieloeve@gmail.com kan ik in een mail zetten welke gegevens ik al heb.
  vr. groet,
  Anne Marie

  BeantwoordenVerwijderen
 3. hoi anne marie
  als annemieke meelt naar het adres dat jij in je rea noemt, komt het meeltje niet bij jou aan. tenzij plonieloeve@ óók een meel-adres van je is (naast plonialoeve@)....

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Heel attent Jan. Overigens kan ook gereageerd worden via het tabje 'Contact' bovenaan deze pagina.
  Het juiste mailadres is dus: plonialoeve@gmail.com

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...