Hulp voor de behoeftige stand

Van kweeperen maak ik heerlijke jam of gelei.
Hardinxveld, 9 november 1912

Beste Anne Marie,

Prachtig, die granaatappel bij jouw bericht. Maar er zitten wel veel pitjes in. Ik heb de foto ook aan Arie laten zien. Nu weten wij voortaan hoe granaatappelen eruitzien als we er in de Bijbel over lezen.


Zelf kreeg ik gisteren van Neeltje een mandje kweeperen. Ik maak er jam of gelei van. Heerlijk hoor. Ken jij deze vruchten?

Armenzorg
Je vroeg me naar de armenzorg. Denk niet dat wij onze armen aan hun lot overlaten. De kerken helpen hen. Ook hebben we de Vereeniging voor Armenzorg, die aan de behoeftige stand broden uitdeelt. Op diverse plekken in het land zijn er oude-liedengestichten. Daar worden oude van dagen opgevangen wier familie niet voor hen zorgt. Dan is er nog het Leger des Heils dat soms warme maaltijden verschaft aan arme kinderen.

Deze maand stond er in de krant dat er door de Armenzorg aan 59 huisgezinnen in Gorinchem zijn uitgedeeld: 188 broden, 28 halve mudden steenkolen en een zak cokes, tot een bedrag van 39,50 gulden. Dan is er nog een Vereeniging Hulpbetoon die arme vrouwen in staat stelt naaiwerk te doen voor hun levensonderhoud. Afgelopen winter is aan behoeftigen een naailoon van 32,50 gulden uitbetaald, las ik onlangs. Ze naaiden onder andere manshemden, kinderhemden, keeper vrouwenrokken en beddenzakken. Die zijn uitgedeeld aan behoeftigen.

Weeshuis
Voor wezen zijn er tehuizen. In de Nieuwe Gorinchemse Courant las ik dat de Binnenmoeder van het burger kinderweeshuis in Gorinchem is overleden. Daarom zoeken ze er nu een huishoudster.Natuurlijk is er ondanks alles soms schrijnende armoede in gezinnen. Eerder schreef ik je al eens over een gezin in Giessen-Oudekerk dat uit zijn huis was gezet. Deze mensen hadden geen dak meer boven het hoofd. Je ziet soms kinderen in kapotte kleren. Er zijn functionarissen die de armen bezoeken om te zien of de mensen voor hulp in aanmerking komen. Maar 'recht op een uitkering', zoals bij jullie, neen, dat kennen wij niet.

Knorrende maag
Natuurlijk zijn er ook burgers die hun medemensen wat toeschuiven. Vorige week heb ik vrouw Van Wijngaarden een zak appelen en boerenkool van 't land gegeven. Ze heeft een groot gezin en haar man is ziekelijk. Die avond hoefde ze geen van haar kinderen met een knorrende maag naar bed te sturen.

Je liefhebbende Plonia

2 opmerkingen:

 1. hoi plonia
  de supermarkt (soort kruidenier) bij ons heeft een hoek met turkse produkten, zoals jam van het merk 'sebahat', onder ander 'ayva reçeli'. gelukkig staat het ook in het nederlands op de pot: 'kweepeer jam'. erg lekker en erg zoet. helaas smeert het zeer onvoordelig uit, want er zitten flinke stukken kweepeer in.
  dus over 100 jaar bestaat kweepeerjam nog steeds...
  gegroet, jan boellaard

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wij hebben nieuwe buren. Jonge mensen, heel aardig. Zij hebben het oude huis naast ons helemaal opgeknapt en het is erg mooi geworden. In hun tuin staat een kweepeerboom. Hij moet nodig eens goed gesnoeid worden maar er groeien mooie vruchten aan. De buurvrouw wist niet dat ze er lekkere jam van kon maken. We hebben het daarom samen gedaan. En het was heel gezellig. En lekker natuurlijk ;-)))

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...