Een schets voor mijn wieg

Tijdens de koffie toonde vader mij zijn schets
van de wieg die hij voor mij maakt.
Hardinxveld, 14 november 1912

Beste Anne Marie,

Je ziet er net uit op de foto die je me stuurde. Werkelijk een keurige vrouw. Niemand in mijn dorp zou iets op je kleding aan te merken hebben. Maar je haar, dat moet je wel opsteken hoor.

Vanmorgen tijdens de koffie kwam vader even aangelopen. Met een plechtige uitdrukking op zijn gezicht legde hij een papier voor mij op het tafelkleed: de schets van de wieg die hij voor mij maakt. Ik zag sierlijk gebogen poten. En fraaie krullen langs de bovenrand van de wieg. Al zijn vakmanschap en liefde legt hij erin, dat zie ik.

IJzer buigen

Vader vertelde erbij dat de hoeken rond worden, en niet recht zoals op de tekening. 'Ik ben beter in het buigen van ijzer dan van potloodstrepen', zei hij. 'De tekening is al prachtig', antwoordde ik. 'Als de wieg nóg mooier wordt dan deze prent, durf ik mijn kind er straks bijna niet in te leggen.'

Balkanoorlog

Vader vertelde over foto's die hij van de Balkanoorlog had gezien, in het tijdschrift 'De Prins'. De Turken zijn in het nauw gedreven. En de Grieken beschikken over vreeslijk wapentuig: mitrailleurs. Vader zei: 'Bij de foto stond dat dit type van geweren zeer deugdelijk is gebleken en uitstekende resultaten heeft opgeleverd.'

We hopen maar dat tussen de groote mogendheden weldra overeenstemming tot stand komt over de wijze waarop de oorlog spoedig beëindigd kan worden. Dan kunnen de mensen in die landen weer spreken over deugdelijke gereedschappen in plaats van deugdelijke wapens. Ook daar leven immers vrouwen die moeder worden, net als ik.

Op mijn verzoek plaatste vader zijn handtekening onder de schets. 
Je liefhebbende Plonia

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...