Een foto van Arie

Mijn man Arie Loeve. De foto is nog voor ons
trouwen gemaakt.
Hardinxveld, 28 november 1912

Beste Anne Marie,

Het verblijdt me dat jij toch ook een meegaande huisvrouw kunt zijn. Opstandigheid siert een vrouw niet. In de kerk heb ik geleerd dat de man boven de vrouw is gesteld. Ik heb een goede man en heb niets te klagen.

Die Engelse mijnheer Stuart Mill waarover jij schrijft ken ik niet. In mijn tijdschrift 'Eigen Haard' heb ik nog niet over hem gelezen. Verder doet het mij deugd dat je liever met mij schrijft dan met Aagje Hoogendoorn. Zij zou geen goede invloed op je hebben hoor.

Rijshaak

Vanmorgen is Arie alweer vroeg vertrokken om in de griend te gaan werken. Ik vroeg me af of ik je ooit een goede foto van Arie heb laten zien. Daarom heb ik er een bijgevoegd.

Het was nog erg koud en donker toen hij vanmorgen de dijk op ging. In zijn buidel droeg hij een emaillen veldfles met thee, een appel, een flinke stapel boterhammen en zijn rijshaak. Weet jij eigenlijk wat een rijshaak is? Het is een stuk gereedschap waarmee de mannen in de grienden de wilgentenen afhakken.

Arie heeft een bijzondere rijshaak; hij is gemaakt door mijn vader. Als je goed kijkt, zie je de inscriptie op het blad. Die letter 'w' is van mijn vaders naam: Weppelman. Zo kunnen we bij ons in het dorp altijd zien door welke smid een voorwerp is gesmeed.


Arie gebruikt de rijshaak om wilgentenen af te hakken. De tenen gaan naar zijn hoepelmakerij.

Als Arie 's morgens vroeg de kou in gaat, ben ik er helemaal niet rouwig om dat ik mijn werk binnen bij kachel en fornuis kan doen. 
Maar ik zeg er niets van dat jij graag buitenshuis werkt hoor. Het is zoals mevrouw Aletta Jacobs tegen me zei op Twitter: 'Vergelijken is niet noodig. Er is nog zooveel te doen op de wereld. Ieder doet zijn of haar deel.'
Als je de huishouding maar niet veronachtzaamt, want daar kan niets goeds uit voortkomen.

Je liefhebbende Plonia
De rijshaak van Arie draagt het merkteken van mijn vader, smid Gerrit Weppelman.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...