Aletta Jacobs en jij

Aletta Jacobs wilde meer dan aardappels schillen,
poetsen en een beetje handwerken.
Ottoland, 17 november 2012

Ha Plonia,

Mijn haar opsteken? Nee, dat staat me niet zo goed. En bij ons is het heel normaal als volwassen vrouwen hun haren los laten hangen. Wen er maar aan :-)

Jouw wieg wordt mooi zeg. Het is dat je me er al eerder over schreef, anders zou ik verwacht hebben dat jij jouw kind in een gevlochten wiegje van wilgentenen gaat leggen. Daar zie ik wel eens plaatjes van.

Strijd

Momenteel lees ik een boek over Aletta Jacobs. Zij werd geboren in 1854; ze is 35 jaar ouder dan jij. Je hebt vast over haar gehoord. Regelmatig haalt ze de kranten, onder andere vanwege haar strijd voor vrouwenkiesrecht. Ik verbaas me erover dat ze zo anders op haar tijd reageert dan jij.

Aletta Jacobs was het achtste kind, jij was het zevende (als ik jouw vroeg gestorven broertjes en zusjes niet meereken). Bij Aletta thuis moest zuinig worden geleefd. Ook jouw ouders hoorden niet bij de rijken in het dorp. Net als jij kwam ze na de lagere school in de huishouding terecht. Maar ánders dan jij voelde zij zich daar diep ongelukkig bij.

'Om gek van te worden'


Alette schrijft in haar boek 'Herinneringen van dr. Aletta H. Jacobs':

"Ik voelde mij diep ongelukkig bij het vooruitzicht dat mijn leven zou verloopen als dat van zoovele ongehuwde vrouwen bij ons op het dorp. 's Morgens huishoudelijk werk verrichten. 's Middags met een handwerkje achter de horretjes zitten gluren, tusschen drie en vier uur een wandelingetje doen; en dat jaren achtereen, elken dag weer opnieuw. 't Was om gek van te worden."

Ooit sprak ik met een antropoloog over de manier waarop vrouwen bij jullie reageren op de mogelijkheden die zij hebben. Die antropoloog zei: 'Je ziet altijd dat zo'n 95 procent van de mensen de algemene trend volgt. Hooguit 5 procent durft af te wijken.' Aletta hoorde dus bij die 5 procent van mensen met lef en gedrevenheid toen ze in 1871 toestemming kreeg om lessen te gaan volgen aan de Groningse Universiteit.

Meerderheid

Bij ons is het precies als bij jullie: het gros van de mannen en vrouwen voegt zich in het patroon van de meerderheid. Bij ons betekent dat: mannen zijn net als bij jullie kostwinner, vrouwen werken parttime (de meeste maximaal 24 uur per week). Wat dat betreft ben ik net als jij: ik doe wat de meeste vrouwen doen.

Wat ik me afvraag: begrijp jij wat Aletta schrijft?

Goede zondag morgen!
Anne Marie

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...