Vaders smederij

De blaasbalg in vaders smederij hangt achter de schoorsteen.
Hardinxveld, 15 oktober 1912

Dag Anne Marie,

Wat ben ik blij dat ik er niet bij was tijdens de lezing die je over mij hield. Ik had echt niet geweten waar ik moest kijken. Arie en ik begrijpen er niets van, dat mensen komen luisteren naar een verhaal over een gewone hoepmakersvrouw. En dat je mijn onderkleding hebt laten zien, ook al is het dan nagemaakte kleding, dat is voor ons heel vreemd. Natuurlijk, het ligt in ons dorp gewoon te bleken op het bleekveld en het hangt te wapperen aan de waslijn, maar tentoonstellen op een podium? Nee… dat doen we niet.

Bedelstaf

Helemaal links zie je de hendel om de
blaasbalg te bedienen.
Jij hebt het maar over mijn duurzame manier van leven. Maar 't zou toch zonde zijn als je een sok zou wegwerpen omdat er een gat in zit? Stel je voor dat we alles wat een beetje kapot is zouden wegdoen, welnu, dan zouden we binnen de kortste keren aan de bedelstaf geraken. En dat we oude kranten op de plee benutten: waarmee moeten we anders onze billen afvegen? Met grassprieten soms?

Blaasbalg

Vorige week ben ik weer eens in de smederij van vader gaan kijken. Hij heeft al een heel aantal krullen voor de wieg gemaakt. Ik mag graag toekijken als hij bezig is. Hij lapt pannen en ketels op, maakt gereedschappen, repareert kachels, maakt strijkbouten. Zo knap. 't Is mooi om te zien hoe de kolen opgloeien als hij aan de hendel van de blaasbalg trekt, hoe het ijzer oranje kleurt van de hitte, waarna het op het aambeeld wordt bewerkt. Vader is inmiddels 68. Het is goed dat broer Pieter hem helpt, want het is best zwaar werk soms.

Had ik al verteld dat mijn zus Neeltje lakentjes gaat borduren voor in de wieg? Dankzij vader en zus ligt mijn kind er straks bij als een prins of prinses.

Je liefhebbende,
Plonia


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...