Gids voor tijdreis

Zorg voor gepast schoeisel.
Ottoland, 22 oktober 1912

Hoi Plonia,

Op jouw verhaal over suffragettes reageer ik de volgende keer. Ik wil je eerst vragen of je eens wilt kijken naar mijn tips voor tijdreizigers naar het Hardinxveld van 1912. Er zijn vast veel mensen die zo'n reis willen maken, als de wetenschap binnen enkele decennia zo ver is.

Omgangsvormen

- Groet iedereen in het dorp. Hardinxveld is in 1912 een dorp met ongeveer 5700 inwoners. Veel mensen kennen elkaar. Bovendien: individualisme bestaat nog niet. Dorpelingen hebben elkaar nodig.
- Als je vermoedt dat een vrouw zwanger is: praat er niet over. Over zwangerschap wordt niet gesproken. Taboe.
- Vraag bij gewone mensen 's avonds niet om warm eten. Men kent alleen slow food en heeft geen vaatafwasmachine. Om die redenen eten alleen de rijken 's avonds warm: zij hebben personeel om het vele werk dat een warm maal met zich meebrengt uit te voeren.

Kleding

- Zorg voor gepast schoeisel. Geen naaldhakken. Klompen bijvoorbeeld. Dames kunnen ook voor rijglaarsjes kiezen.
- Voor vrouwen: laat vast je haar groeien. Vrouwen met kort haar worden nagestaard. En uitgejouwd door schooljeugd. Alle vrouwen hebben lang, opgestoken haar.
- Dames kunnen zwemkleding thuis laten. Alleen op plekken waar niemand je kan zien, kun je een poging wagen. Op alle andere plekken is na één onderdompeling je reputatie als onzedige vrouw gevestigd.
- Mannen kunnen gerust hun zwembroek meenemen. Aan hun blote armen, benen en buik neemt niemand aanstoot.
- Als je in de winter gaat: neem een lange onderbroek mee (man) of beenlange gebreide wollen kousen (vrouw). En borstrokken (gebreide hemden). Huizen zijn slecht geïsoleerd en de meeste vertrekken zijn niet verwarmd. Alleen bij het kolenfornuis in de keuken en bij de kachel in de woonkamer is het behaaglijk.
- Vrouwen, zorg voor voldoende onderrokken. Tot op de enkels. Een enkele rok vindt men onfatsoenlijk: die zwiert teveel om je benen. In de winter is het bovendien te koud.
- Een jas is niet zo nodig. De meeste vrouwen dragen alleen bij heel koud weer een omslagdoek. Dankzij je onderrokken, lange wollen kousen (of bij een man: lange onderbroek) en borstrok heb je niet snel behoefte aan een jas.

Handige spullen

- Mobiele telefoon: alleen om foto's te laten zien. Totdat je accu leeg is.
- Po. Tenzij je 's nachts door een stikdonkere tuin naar de plee wilt strompelen. Een lantaarn is dan een optie, maar bij regen, kou en sneeuw is het een barre tocht.
- Kuntgebitjes. Je zult er menig oudere met een mummelmondje een plezier mee kunnen doen.
- Oude brillen om uit te delen. Behoeft geen uitleg.
- Voor vrouwen: maandverband. Tenzij je oude lappen een prima alternatief vindt.
- Voor heren: scheerkwast, -zeep en -mesje. Ook volop verkrijgbaar in het dorp overigens.

Heb jij nog aanvullingen, Plonia?

Groet!
Anne Marie

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...