Allemaal ellende in de courant

Vanmiddag heb ik een gordijntje voor onder
de gootsteen genaaid.
Hardinxveld, 29 oktober 1912

Dag Anne Marie,

Lieve kind, een krant maken, ik moet er niet aan denken. En wat ziet jouw bureau er vreemd uit. Waarom staat er zo'n schilderij middenop, met zo'n vreemd plat doosje ervoor? En waar zijn je kroontjespennen, je potloden, je vulpenhouders en je inktpot?

Je vroeg je af of mijn dagen voorbij kabbelen. Somtijds is dat tegenwoordig zo. Ik heb nog geen gezin, mijn ouders redden zichzelf nog heel behoorlijk en er is geen mevrouw meer die mij orders geeft. Al zijn er natuurlijk nog steeds drukke dagen en perioden, bijvoorbeeld als de oogst van de moestuin verwerkt moet worden. Of in 't voorjaar, met de grote schoonmaak en het zaaien en wieden op 't land.

Balkanoorlog

Vanmiddag heb ik een nieuw gordijntje genaaid voor onder de gootsteen. Het is alleraardigst geworden. Daarna heb ik in de Nieuwe Gorinchemse Courant gelezen, over de Balkanoorlog. Daaruit kan erger voortvloeien, schrijft de correspondent. De Balkanvolken zijn stambroeders der Russen. Als Turkije zegeviert, komen de Russen de Slavische volken stellig te hulp. Soms vreest men dat de Balkanoorlog aanleiding zal geven tot een grote Europeeschen strijd, omdat de mogendheden er zoveel verschillende belangen hebben. Een mens moet er maar niet te veel over piekeren.

Roddelpraatjes

Ook las ik over ene A.M.G., een huisvrouw te Nieuw-Lekkerland. Zij wordt ervan verdacht haar vader te hebben vergiftigd. Maar haar verdediger noemde dat tegenover de rechter 'praatjes van den dijk'. Enfin, in ieder geval heeft het mens haar kind moeten krijgen in 't gevang. De rechtbank heeft de vrouw in vrijheid gesteld, maar ze heeft een jaar in voorlopige hechtenis gezeten. Ik bedacht bij mijzelf hoe groot de gevolgen kunnen zijn van praatjes die men op de dijk uitwisselt. De mensen roddelen zo snel. Maar misschien zijn ze bij jou in het dorp een stuk wijzer.

Je liefhebbende,
Plonia

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...