Economisch zelfstandig?

Ik koop al mijn voedsel in de winkel. Wij zijn totaal
afhankelijk van de levensmiddelenindustrie. Hoezo
zelfstandig?
Ottoland, 8 september 2012

Hey Plonia,

Wat leuk dat je de boerderij op Binnendams 6 herkent. En dat je weet wie er wonen. Als ik er weer eens kom, zal ik proberen om me voor te stellen hoe Aart, Eigje en hun kinderen er met melkbussen rondsjouwen, 's avonds in hun bedstee naar het roepen van de uilen luisteren en 's morgens voor dag en dauw hun koeien melken. Doe Aart en Eigje maar de groeten van jouw familielid uit Ottoland. Ik vind dat ze een prachtige boerderij hebben.

Zuurkool maken

Jij hebt momenteel veel werk aan het conserveren van de oogst uit je moestuin en boomgaard zeg. Wat ga je straks eigenlijk met al die gedroogde appeltjes doen? Op rozijnen na eten wij zelden gedroogd fruit. En zuurkool heb ik nog nooit gemaakt; ik zou niet weten hoe dat moet. Wil je me eens schrijven hoe jij dat doet? Dan kan ik het ook proberen. Misschien is zelfgemaakte zuurkool wel lekkerder dan die uit de winkel.

Elkaar nodig

Ik las in je laatste bericht op Twitter dat het bij jullie fris, regenachtig weer is. Bij ons is er van de komende herfst nog weinig te merken. Het is al dagen prachtig weer. Helaas heb ik weinig tijd om ervan te genieten; moderne vrouw zijn is ook niet alles. Veel mensen vinden tegenwoordig dat vrouwen economisch zelfstandig moeten zijn. Anno 2012 is bijna de helft van de vrouwen dat (48 procent, tegenover 69 procent van de mannen). Dit betekent dat ze genoeg verdienen om zichzelf te kunnen bedruipen. Ik vind het altijd een bedenkelijk begrip, want een man met een paar kinderen is net als 52 procent van de vrouwen ook niet helemaal zelfstandig; dankzij de zorg die zijn vrouw aan de kinderen besteedt, heeft hij de handen vrij voor zijn werk. Want kinderopvang is leuk, maar wie gaat met de kinderen kleding kopen, naar de kapper, dokter, muziekschool, zwemles en tandarts, wie organiseert het kinderfeestje, de cadeautjes voor jarige vriendjes/vriendinnetjes, verkleedkleren als de juf jarig is en heel veel dingen meer? Ik ken geen vader met een drukke baan die dat er allemaal bij kan doen. Dus: de meeste mannen zijn zorgafhankelijk, de meeste vrouwen economisch afhankelijk. Is het zo erg als we elkaar nodig hebben?

Volgens mij ben jij trouwens ook behoorlijk onafhankelijk. Je verbouwt en conserveert een groot deel van je eigen voedsel. In mijn omgeving weten de meeste mensen - mannen én vrouwen - niet eens meer hoe dat moet. Ik zeg: respect.

Hartelijke groet,
Anne Marie

1 opmerking:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...