Verwilderde zeden

Bericht uit de krant van 9 augustus. Een handelaar in afbeeldingen
moest de afbeelding van een naakt achter zijn winkelruit bedekken.
Hardinxveld, 31 augustus 1912

Beste Anne Marie,

De zeden zijn verwilderd, zoveel is duidelijk. De afgelopen dagen moest ik regelmatig zuchten over jouw laatste bericht. Jouw vragen te beantwoorden, dat valt me zwaar. Je vraagt naar zaken waarover wij niet spreken. Nu is één ding heel eenvoudig; daar wij geen badkamer hebben, kunnen wij ook de deur daarvan niet sluiten. Zoals ik je al eerder schreef: wij wassen ons bij de gootsteen. Maar daarbij tonen wij onze naaktheid niet aan elkander. Ook man en vrouw doen dat niet. We zouden elkaar ermee in verlegenheid brengen.

Goede zeden

Om je te laten zien hoe wij in 1912 de goede zeden bewaken, voeg ik een bericht bij uit het advertentieblad van 9 augustus. Al wat naakt is, behoort bedekt te worden.

Overigens gaat het er ondanks onze fatsoenlijkheid niet altijd aan toe zoals het behoort. Ik doel op het aantal huwelijken dat gedwongen gesloten wordt. Het is een publiek geheim dat dit aantal heel groot is. Het zou wel eens de helft van alle huwelijken kunnen betreffen. Door alsnog snel te trouwen, voorkomt men wel de onwettige geboorte van het kind.

Ach, dat de zeden in jouw tijd verwilderen is ook niet verwonderlijk. Jullie rokken zijn veel te kort. Laten wij de volgende keer maar over geheel andere zaken schrijven.

Uw liefhebbende,
Plonia

1 opmerking:

  1. Lieve Plonia, U gaat vast blozen. Niet alleen zijn onze rokken te kort, de meeste vrouwen lopen in een broek, mansmodel. De mannen lopen nl. ook nog eens in veel te nauwe of afzakkende broeken, daardoor zien wij vrouwen, ondanks de kleding, vaak teveel. Voordeel daarvan is dat dat vaak preventief werkt, omdat het echt niet om aan te zien is.

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...