Arie wordt eigen baas

Arie heeft een tweedehands snijbank gekocht voor zijn eigen hoep-
makerij. Maandag begint hij voor zichzelf.
Hardinxveld, 22 augustus 1912

Beste Anne Marie,

Dat jij nu toch een foto van mijn overleden schoonzus Neeltje in jouw bezit hebt gekregen! Ja, natuurlijk ken ik die foto. Hij staat bij mijn broer Pieter op de schoorsteenmantel. De kleine Gerrit lijkt op haar, maar dat kun jij natuurlijk niet weten.

Hoepmakerij

Arie heeft het voor elkaar: hij kan voor zichzelf beginnen. Gisteren heeft hij een tweedehands snijbank voor zijn hoepmakerij gekocht. Die heeft hij nodig om de wilgentenen op maat te snijden. Van die gesneden tenen (latten) maak je dan hoepels en die kun je verkopen aan een kuiper; 5 gulden voor duizend hoepels. Nu is Arie op zoek naar een knechtje.
Een buigmachine had hij in juni al gekocht. Weet je nog dat ik je schreef hoe we er kort na ons trouwen ruzie over kregen? Gisteren kregen we bijna wéér ruzie, want volgend jaar wil hij een tweede buigmachine kopen. Dan kan hij meer personeel aan het werk zetten. Ik heb gezegd dat hij voorlopig maar eens moet wennen aan het eigen baas zijn. Vrijdag neemt hij afscheid bij zijn baas. Dan zal ik hem daar voor het laatst koffie brengen. Vanaf maandag kom ik de vrouwen van Arie's collega's niet meer tegen met hun koffiekannetjes. Dan breng ik Arie koffie in onze eigen schuur.

Tradities

Dus jij vindt dat mijn leven is ingebed in de tradities van familie, kerk en dorp? Ik had er nooit over nagedacht, maar na jouw schrijven heb ik dat wel gedaan. Ik concludeerde dat ik dat als een zegen beschouw. Zonder je familie, kerk en dorp zou je zijn als iemand zonder kleding in de winterkou. In de woestijn van het leven kunnen we als individu weinig uitrichten. Ik weet wel dat er mensen zijn die uit de gelederen trachten te breken, zoals Aletta Jacobs. Zelf ben ik zo niet. In de tradities van mijn omgeving voel ik me veilig.

Recept

Je vroeg om het recept voor havermoutkoekjes. Welnu, dat luidt als volgt:
100 gram havermout
ongeveer 2,5 dl melk
100 gram meel
een beetje gist
iets zout
40 gram suiker
1 theelepel kaneel
boter, vet of olie

Week de havermout in de melk, ongeveer 1 uur. Meng meel, gist (opgelost in een beetje melk), zout, suiker en kaneel door elkaar. Roer dit mengsel door de havermout. Maak in de koekenpan wat boter, vet of olie vrij heet. Bak hierin van het beslag ronde koekjes. Bak ze niet te vlug, zodat ze gaar en lichtbruin worden. Geef de koekjes met suiker.

Laat je me weten of je ze lekker vond?

Je liefhebbende Plonia

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...