Vrouwen in het stemhokje

Krantenkoppen in juli 2012.
Ottoland, 25 juli 2012

Hoi Plonia,

Hoe is het mogelijk dat vrouwen uit jouw dorp precies in deze maand bezig zijn een afdeling van de Bond voor Vrouwenkiesrecht op te richten. Bij ons staan de kranten deze dagen vol met artikelen over een politieke partij die weigert vrouwen op de kieslijst te zetten. Europese rechters hebben besloten dat de partij daarmee vrouwen discrimineert. Deze partij heet SGP en is 'pas' in 1918 opgericht... dan weet je vast dat die eraan zit te komen.

Mond houden

Het is niet zo gek dat jij erover na moet denken, want in 2012 is het ook nog geen uitgemaakte zaak. Tenminste, voor sommigen. Ik ben er wel uit. Er zijn veel dingen die ik ingewikkeld vind, maar dit onderwerp hoort daar niet bij. Ik vind dat de stem van elk individu telt, rijk of arm, blank of zwart, man of vrouw. In de geschiedenis waren het eerst de armen die hun mond moesten houden, daarna waren het de zwarten en nu zijn het in sommige kringen nog steeds de vrouwen.

Het argument is: politieke invloed uitoefenen hoort niet bij de roeping van de vrouw. Het is de taak van de vrouw om kinderen te baren en te verzorgen en om hun man te helpen. Deze gedachte baseert een groep christenen op Bijbelteksten. Ik ga hier geen theologische verhandeling houden, maar één ding wil ik daar toch tegen in brengen. Bijbelvertalers gingen niet altijd consequent te werk: als het Griekse woord diakonos op mannen slaat, vertaalden ze het met 'diaken'. Als hetzelfde woord naar vrouwen verwijst, vertaalden ze het met 'dienares'.

Roeping

Ik vind het nogal gewaagd om voor een grote groep zeer verschillende mensen (vrouwen) in de meest uiteenlopende posities te bepalen wat hun roeping is. Er zijn vrouwen met meer kennis en wijsheid dan de gemiddelde man - en soms hébben ze niet eens een gezin om voor te zorgen.

En Plonia, dan is er nog het argument wat Aagje Hoogendoorn tegenover jou al eens noemde, zoals je eerder schreef: dat er vrouwen zijn die bijzonder slecht behandeld worden. Je kunt er niet altijd op vertrouwen dat een man zijn vrouw of dochter op een goede manier vertegenwoordigt, tot in het stemhokje. Zo paradijselijk is deze wereld niet. Vrouwen als volksvertegenwoordiger en vrouwen in het electoraat, daar wordt de wereld echt niet slechter van.

Tweede museum

Er heeft zich trouwens spontaan een tweede museum gemeld dat jouw kleding tentoon wil stellen! Wat een prachtig kostuumdrama wordt het hè? Grapje. Geef maar snel je toestemming.

Doe Arie de groeten terug!
Anne Marie

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...