Psalmen en gezangen

De hervormde kerk in Hardinxveld staat er aan
het wiel nog schilderachtig bij.
Ottoland, 7 juli 2012

Hé Plonia,

Gisteren was ik even in jouw dorp en zag de hervormde kerk staan. In het wiel dreven waterlelies, er scheerden zwaluwen door de lucht en het torentje stak mooi af tegen het zomerse blauw. Ik moest natuurlijk aan jou denken, hoe jij heel veel zondagen twee keer per dag onder het dak van die kerk zit. Zou je me eens iets over jouw kerkgang willen vertellen?

Ik ga ook naar een kerk, maar de diensten vinden plaats in een dorpshuis. Jij vindt het bij ons maar niks, denk ik. We hebben geen orgel en we zingen geen psalmen. Bij de liederen die wij zingen staan namen als: Tim Picking Graham Kendrick, Christopher Beathy en Mark Williams. In mijn soort kerk denken ze dat liederen uit Amerika horen te komen. We zingen ook vaak in het Engels.

De zangbegeleiding komt bij ons van onder andere gitaren, een elekstrische piano en een drumstel. O, dat laatste moet ik uitleggen: een drumstel, dat zijn allerlei trommels en bekkens die op voetjes staan. Jij zingt vast alleen de psalmen van David, waarschijnlijk in de bewerking van mijnheer Petrus Datheen (1531-1588). Mijnheer Datheen speelde een belangrijke rol bij de Reformatie, heb ik gelezen. Ik heb Datheens berijmingen ook nog gezongen, toen ik hervormde diensten bezocht. Sommige kerken weten niet hoe snel ze moeten vernieuwen, andere zijn bang voor de allerkleinste verandering. Boeiend...

Ik ben benieuwd naar jouw kerkverhalen!

hartelijke groet,
Anne Marie

1 opmerking:

  1. Ds. W. de Graaff (jawel, familie dus) stond ook vele jaren in Hardinxveld. Niet hervormd maar gereformeerd vrijgemaakt. En regelmatig ging hij bij ons voor in het kleine kerkje te Vianen. Het roept herinneringen op aan de woelige periode van de jaren zestig m.b.t. de scheuring binnen de vrijgemaakte kerken. Zie ook
    http://rondegraaff.blogspot.nl/

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...