Over water en kindersterfte

Ottoland, 2 juli 2012

Hey Plonia,

Onvoorstelbaar dat jullie al voor de geboorte van een kind nadenken over de dood. Begrijpelijk is het natuurlijk wel, na wat jouw moeder heeft meegemaakt.

Ik heb opgezocht hoeveel kinderen er in 1900 stierven: 150 van de duizend zuigelingen. In 1910 stierven er honderd baby's op elke duizend, maar daarna steeg het aantal weer een tijdje. In mijn tijd ligt het in Nederland onder de vijf kinderen per duizend zuigelingen. Wij gaan er gewoon van uit dat een kind blijft leven. Ik heb nooit een babydoodshemdje in huis gehad.


Geen viespeuk

Zorg maar dat je goed en gezond eet en dat je jezelf goed schoon houdt. Hygiëne is belangrijk, weet je dat? Je bent geen viespeuk, dat weet ik natuurlijk. Maar je hebt vast geen douche. Hoe was jij jezelf eigenlijk? Wij staan bijna elke dag onder de douche. En we verbruiken veel te veel water. In Nederland gebruiken we ongeveer 120 liter drinkwater per dag, per persoon.

Sinds jouw geboorte tot aan mijn tijd is het wereldwijde gebruik gestegen van ongeveer 300 km3 tot ongeveer 2100 km3. Het is dus zeven keer zoveel geworden. Als ik 120 liter water per dag gebruik, heb jij maar 17 liter per dag nodig. Daar heb ik nou respect voor. Als ik een keer naar het watercloset ga, spoel ik al zes liter water weg. Dan is zo'n plee met beerput die jij hebt zo gek nog niet.

Groet,
Anne Marie

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...