Jouw kleine neefje Gerrit

De afkondiging van het huwelijk tussen jouw broer Pieter en zijn
eerste vrouw Neeltje.
Ottoland, 11 juli 2012

Ha Plonia,

Wat een geluk dat ik niet elke zondag naar jouw kerk hoef. Ik zou er gedeprimeerd van worden, echt waar. Als ze nog eens een tijdmachine uitvinden, kom ik er met je over praten. Maar voorlopig moeten we ons behelpen met dit blog. Wat ik mooi vind is dat ik, een eeuw van jou verwijderd, in dezelfde God geloof als jij.

Bijzonder verhaal

Nu iets heel anders: enkele dagen geleden heb ik een bijzonder verhaal over jou gehoord. Ik werd gebeld door een onbekende vrouw. Ze stelde zich voor als de kleindochter van jouw broer Pieter. Ze is een dame van 79 jaar, de dochter van Pieters enige zoon Gerrit Weppelman. Deze mevrouw had in dagblad Trouw over ons blog gelezen en dacht: die Plonia ken ik! Ze heeft veel moeite gedaan om met mij in contact te komen. Via een aantal behulpzame tussenpersonen lukte dat. Het verhaal dat ze me vertelde is bijzonder. En het ging over jou…

Klein jongetje

De kleindochter van Pieter vertelde me dat jij jarenlang voor haar vader Gerrit hebt gezorgd! Ze weet niet in welke jaren dit is geweest, maar ze dacht na het overlijden van Pieters tweede vrouw. Zijn eerste vrouw, de moeder van Gerrit, overleed in 1902. Pieter bleef achter met een jongetje van nog geen half jaar. In november 1907 trouwde Pieter voor de tweede keer. Zijn tweede vrouw overleed in 1909.Toen ik er met mijn moeder over sprak zei die: 'Volgens mij heeft Plonia voor de kleine Gerrit gezorgd na het overlijden van Pieters éérste vrouw'.
Maar toen was jij nog maar twaalf jaar! Na het overlijden van Pieters tweede vrouw was je twintig jaar. Ook toen woonde je nog bij je ouders thuis. En: je bent in de jaren voor je huwelijk toch dienstmeisje geweest? Vertel me eens: heeft Pieters kleindochter gelijk of mijn moeder? Dat je mij hier nog nooit over hebt geschreven… Ik ben razend nieuwsgierig naar jouw verhaal.

Gerrit moet nu tien jaar zijn. Woont hij weer bij zijn vader Pieter?

Ik heb de huwelijksafkondiging van Pieter en zijn eerste vrouw Neeltje bijgevoegd. Die is uit 1901.

Hartelijke groet,
Anne Marie

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...