Stamboomonderzoek bij de koffie

Onder de koffie heb ik moeder uitgehoord.
Hardinxveld, 20 juni 1912

Beste Anne Marie,

Zeer geheimzinnig dat die archivaris van het Archief Eemland mijn grootvader niet kon vinden! Door alle geheimen en vragen die met mijn grootvader Izaak Weppelman zijn verbonden, begin ik jouw onderzoek naar hem toch wel spannend te vinden. Eerst voelde ik enige weerstand, omdat zijn naam is verbonden met de voorechtelijke zwangerschap van mijn grootmoeder Maatje. Maar mijn nieuwsgierigheid wordt steeds groter.

Toen vanmorgen mijn moeder op de koffie kwam, heb ik haar een speculaasje gepresenteerd en ben over Izaak begonnen. De koffie smaakte me trouwens niet. Dat komt vast door mijn zwangerschap.
We spraken dus over Izaak. Moeder vertelde dat hij twee keer getrouwd is geweest. Zijn tweede vrouw heette ook Maatje. Haar achternaam was Kramer. Toen Izaak in 1856 met haar trouwde was ze 42 jaar. Izaak was 34 jaar. Tussen de twee huwelijken van Izaak zitten tien jaren. Zijn eerste Maatje, mijn grootmoeder, overleed al drie jaar na hun huwelijk.


Krankzinnigenhuis

Izaak was wever, koopman en voerman. Voor Maatje Kramer was Izaak de derde echtgenoot. Haar eerste twee mannen overleden. De eerste heette Johan Beatus Brantsen Cuaneus, was de zoon van een wethouder uit Leiden en heel rijk. Ik heb die namen opgeschreven, anders had ik het niet kunnen onthouden. Die Cuanues moest op een gegeven moment worden opgenomen in het stadskrankzinnigenhuis in Dordrecht. Haar tweede man heette Adrianus Johannes Baars. Met hem woonde ze in Scherpenzeel. Hij overleed al na vier jaar huwelijk. Met zijn tweede Maatje heeft Izaak moeilijke jaren doorgemaakt, zei moeder. 'Ze was aan het einde van haar leven niet meer goed bij haar verstand, dus Izaak moest alles voor haar regelen', vertelde ze. Hij kreeg het beheer over haar bezittingen. Toen Izaak in 1886 overleed, was Maatje Kramer nog in leven. Wat er toen met haar is gebeurd, wist mijn moeder niet. Wat een verhaal vind je niet?

Ik heb natuurlijk niet gevraagd naar de geboorte van mijn vader, twee jaar voordat Izaak met zijn eerste Maatje trouwde. Daar durf ik echt niet over te beginnen. Bovendien: als mijn moeder er iets over zou weten, zou ze het vast niet vertellen. De schande is te groot. Zullen we de toedracht van die geschiedenis ooit achterhalen?

Uw liefhebbende,
Plonia

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...