Het verhaal van een huis

Een stuk van de Peulenstraat in 2012 - bij jou Rivierdijk - met helemaal links
de plek waar jouw huis staat.
Ottoland, 13 juni 2012

Kijk Plonia,

Om jou te laten zien hoe in mijn tijd de plek eruit ziet van het huis waar jij woont, heb ik er een foto van gemaakt. Op de plaats van het huis helemaal links woon jij. Bij jullie is dat Rivierdijk 403b, bij ons is het Peulenstraat 31. Het huis dat er in 2012 staat is gebouwd in 1936. Je herkent waarschijnlijk niets van de locatie en straat. Bij jou is de dijk onverhard, er staan geen auto's geparkeerd en de straatverlichting bestaat uit gaslantaarns die 's avonds met de hand worden aangestoken. Hoewel ik op oude foto's van Hardinxveld zie dat die lantaarns lang niet overal staan.

Grote boom
Spannend dat jullie misschien een ander huis gaan kopen! De dijkwoning op de foto die je stuurde ziet er leuk uit. Ik bedacht dat de keuze van jou en Arie enorme impact heeft. In het huis dat jullie gaan kopen - of het nu dit huis wordt of een ander - worden straks jullie kinderen geboren, komen later jullie kleinkinderen op bezoek, ontstaan de herinneringen van een hele familie. Die grote boom op de foto, als dat een kastanjeboom is, zullen je klein- en achterkleinkinderen er straks kastanjes rapen. Of is het een notenboom? Gaan jullie een geitje houden om het gras op de dijk kort te houden? Dan drinken jullie kinderen later misschien geitenmelk. En vertellen zij hún kinderen over pakweg dertig jaar hoe lekker dat was, of hoe vies. Heb jij ook dat je bij sommige huizen automatisch verhalen gaat bedenken?

Helaas bouwen ze in mijn tijd veel huizen zonder karakter. Ze zijn liefdeloos uit de grond gestampt, om er snel en veel aan te verdienen. Het zijn geen panden die inspiratie bieden voor mooie verhalen. Aan de andere kant: de huizen in mijn eeuw voldoen wel aan allerlei eisen. Bij jullie kunnen mensen nog ziek worden vanwege slechte isolatie of schimmels op de muren. Het is in elke tijd hetzelfde: je kunt beter bij de rijkere mensen horen.

Schrijf je me snel of jullie het huis gekocht hebben?

Daag,
Anne Marie

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...