Het huis van Neeltje

Het huis van Plonia's zus Neeltje is in 2012 een beetje
scheef gezakt. Het staat op Kerkweg 80, in 1912 de
Achterdijk genoemd.
Ottoland, 23 juni 2012

Hey Plonia,

Wat goed dat jij je moeder hebt uitgehoord over jouw grootvader Izaak. Ik heb ook weer wat speurwerk gedaan. Om te beginnen ben ik in het huis geweest waar jouw zus Neeltje woont! Het was niet moeilijk om me voor te stellen hoe jullie daar af en toe samen koffiedrinken en de dorpsroddels bespreken. O nee, jullie roddelen natuurlijk niet.

Je raadt nooit wie er in 2012 in Neeltjes huis woont. Haar jongste zoon, Jan de Kok. Hij heeft dezelfde naam als zijn vader en is de negentig al gepasseerd. Een soort wandelende tijdmachine, iemand die zo oud is. Hij herinnert zich jou nog wel. 'Ja, Ploon, die kwam hier wel eens', zei hij. En hij vond het prima dat ik zijn huis op de foto zette. Aan de achterkant van het huis is de ruimte waar zijn vader - jouw zwager Jan de Kok dus - zijn hoepelmakerij had. Direct achter de woning stroomt het riviertje De Giessen waarover hij zijn wilgentenen vervoerde.
Verder heb ik gezocht naar de huwelijksakte van Izaak Weppelman en Maatje Kramer. Wat je moeder vertelde klopt allemaal. De deftige namen van Maatjes rijke eerste man staan in de akte vermeld. Verder staat er dat Izaak in Veenendaal woonde. De twee gingen samen in Scherpenzeel (Gelderland) wonen. Opvallend dat Maatje Kramer acht jaar ouder was dan Izaak. Maar ja, in een tijd waarin echtelieden om de haverklap stierven, kon je natuurlijk niet kieskeurig zijn.

Hoe gaat het met je zwangerschap? Hopelijk heb je niet al te veel last van kwaaltjes.

Groetjes,
Anne Marie

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...