Beroemd maar onderdanig

Ondergoed uit 2012.
Ottoland, 8 juni 2012

Hey Plonia,

Je staat deze week in het blad van de Historische Vereniging Hardinxveld-Giessendam!

Ongeveer duizend Hardinxvelders lezen dat blad. Als je vandaag door Hardinxveld zou lopen, zouden mensen om je handtekening vragen! Ook omdat je eerder in allerlei kranten stond. Je bent beroemder dan de burgemeester, wedden?

Ondergoed

Ik zag dat je wel eens wilt weten hoe het ondergoed in 2012 eruit ziet. Ik heb een foto bijgevoegd. Pas heb ik jouw onderbroek uit 1912 gepast, die je achterkleindochter Marlise heeft nagemaakt. Ik moet zeggen: jullie zijn niet zuinig met de stof. Wij zouden er vier onderbroeken uit kunnen maken. Hier zie je foto's van het kledingproject 'Plonia op d'r sondags'. Of had je die al bekeken?

http://www.plonialoeve.com/p/kledingproject.html


Vrouwzijn in 1912

Wat apart dat de naamgeving van jullie kind zo vastligt. Het hele dorp verwacht dat Arie en jij het voorgeslacht zullen vernoemen. Dat bevalt me dus helemaal niet aan jouw tijd: dat er zoveel regels zijn. De dominee bepaalt hoe je moet geloven, je man bepaalt hoeveel geld je mag uitgeven, je hebt zelfs de handtekening van je man nodig als je bijvoorbeeld een bankrekening zou willen openen. Door het standsverschil moet je ook nog eens dubbel onderdanig zijn: aan je man en aan mensen die hoger staan in maatschappelijke rang. Wat doet dit met jouw zelfbeeld als eenvoudige vrouw? Ik zou zo graag eens een tijdje bij jou komen logeren om mee te maken hoe het is om vrouw te zijn in jouw tijd. Als eigenwijze vrouw uit 2012 zou ik regelmatig het puntje van mijn tong moeten afbijten.

Ik wens je een heel prettig weekeinde!

Liefs,
Anne Marie

1 opmerking:

  1. En in 2012 kun je als thuiszijnde hardwerkende huisvrouw zonder eigen inkomen bij bank en giro geen creditcard krijgen. Wel kun je, als je man daar een creditcard heeft, een "meelopers" creditcard ontvangen, mits je man daar een handtekening voor zet. (Ik noem het zelf meelopers, geen idee hoe zo'n ding heet). Als ik student met een studiefinanciering was, had ik het merk creditcard waarschijnlijk voor het uitkiezen. Ik reik Plonia de hand, er is veel maar ook weinig veranderd in een eeuw. Voor de goede orde, ons inkomen valt onder modaal en we hebben geen schulden.

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...