Bij de kruidenier

Hardinxveld, 24 mei 1912

De kruidenierszaak van C. Hoogendoorn.
Dag Anne Marie,

Dus je vindt mij zo'n goede huisvrouw? Dat vind ik vleiend. Bij ons in Hardinxveld zijn we er trots op als onze bedoening er netjes uitziet.

Je vroeg naar verpakkingen. Welnu, wat wij gebruiken is heel eenvoudig: papieren builen. En als het nodig is brengen we van thuis een pannetje, kan of schaal mee. Ik doe de meeste boodschappen bij kruidenier Cornelis Hoogendoorn in de Peulenstraat. Hij heeft een prachtige winkel met ruime etalages. Zijn zaak behoort tot de betere kruidenierszaken in het dorp.
Verder kom ik vaak bij Jan Dukel in Giessendam. Zijn winkel is lang niet zo mooi, maar sommige producten zijn bij hem goedkoper. Bovendien: hij zit bij ons in de kerk, dus ik gun hem mijn centen.

Houten scheppen
Boven de toonbank bij Cornelis hangt een mooie draaglat met papieren zakken. Hij is een man die met zijn tijd meegaat; hij gebruikt houten en koperen scheppen om zijn waren - zoals soda, zout, stijfsel en grutten - in een buil te doen. Er zijn grote zakken voor een paar kilo soda en kleine puntzakjes voor een ons zwarte kussentjes of ulevellen. Cornelis doet in die kleine zakjes ook een ons thee of een paar muskaatnoten.

Bij Jan Dukel wordt alles nog met een schaal geschept: suiker, erwten, rijst en havermout. Als ik naar zijn winkeltje ga, neem ik een eigen schaal of pannetje mee. Jan schept de bloem uit de baal en haalt de strijkstok er over. Soms blijft er wat aan die stok hangen. Daarna kiept hij de bloem in mijn pannetje. Er komt geen verpakking aan te pas. Voor stroop heb ik een kannetje. Dat heeft aan de ene kant een oor en aan de andere kant een schenkgootje. Stroop haal ik altijd bij Cornelis, want Jan veegt gemorste stroop met zijn vinger van mijn kannetje en likt zijn vinger dan schoon. Vind je dat niet onfris?

Ouwe klomp
In allebei de winkels hangt een weegschaal boven de toonbank. Cornelis heeft een moderne, met koperen schalen en gewichten. Jan gebruikt gewassen biggels als gewichten. Dat vind ik niet erg hoor. Bij hem haal ik altijd mijn groene zeep. Die schept Jan in mijn emaille zeepbakje. Teuntje van de Kerkweg haalt haar zeep in een ouwe klomp, die hangt bij haar aan een spijker in het washok. Dat vind ik armoedig staan.
Ik heb een foto van de winkel van Cornelis bijgevoegd. Wat een ruime etalages hè?

Hoe is het weer bij jullie? Bij ons is het met 17 graden wat koel.

Uw liefhebbende Plonia

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...